Ню Мексико ще построи клиника за аборти близо до границата с Тексас

Ню Мексико ще построи клиника за аборти близо до границата с Тексас
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    02.09.2022
  • Сподели:

Губернаторът на Ню Мексико, Гришам, задели 10 милиона долара публични средства за клиника за репродуктивно здраве, за да отговори на очакваното нарастване на търсенето на аборти от жени, пътуващи от съседни щати, които са забранили процедурата, след като Върховният съд на САЩ през юни сложи край на общонационалното конституционно право на аборт.
Мишел Луджан Гришам, демократка, каза, че клиниката ще се намира в района на Лас Крусес, вторият по големина град в Ню Мексико. Може да се управлява от обществени или частни доставчици на услуги, включително такива, които се преместват от щати, където абортите са забранени. На 1 септември ще се навърши една година, откакто Тексас стана първият щат, който забрани повечето аборти.
Единадесет щата са започнали да налагат почти пълни забрани на абортите, откакто върховният съд отмени Roe v Wade, решението от 1973 г., предоставящо конституционно право на процедурата.
„Тези усилия за ограничаване на достъпа до услуги за репродуктивно здраве от други щати може да накарат повече хора да търсят услуги от доставчици на здравни услуги в Ню Мексико. Трябва да работим за защита и разширяване на наличността на тези услуги, за да отговорим на изискванията към нашата система", каза Луджан Гришам във видеоразговор относно нейната изпълнителна заповед.
Ню Мексико е единственият щат където абортът остава законен и е в съседство с Тексас,. Като един от най-бедните американски щати, той няма достатъчно услуги за репродуктивно здраве за собствените си жители и сега се грижи за жени, пътуващи дори от Луизиана.
Пристигат и още клиники. През юли Whole Woman's Health заяви, че ще затвори своите клиники в Тексас и ще премести операциите си в Ню Мексико. Женската здравна организация Джаксън, клиниката за аборти в Мисисипи в центъра на делото във върховния съд, също се премести в Лас Крусес.
Луджан Гришам през юни подписа изпълнителна заповед за предлагане на правна защита на доставчиците на аборти.

Станете почитател на Класа