Чили отхвърли с голямо мнозинство новата, прогресивна конституция

Чили отхвърли с голямо мнозинство новата, прогресивна конституция
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    06.09.2022
  • Сподели:

Чилийците гласуваха против новата, прогресивна конституция, която беше изготвена да замени документа от 1980 г., написан по време на диктатурата на генерал Аугусто Пиночет.
С преброени 99,9% от гласовете, лагерът на отхвърлянето имаше 61,9% подкрепа в сравнение с 38,1% за одобрение на фона на голямо избирателно участие с дълги опашки в избирателните щати. Гласуването беше задължително.
Сенатор Ксимена Ринкон, един от лидерите на кампанията за отхвърляне, описа победата като „ясна и категорична" и призова за свикване на нова конституционна конвенция.
Кампанията за одобрение прие поражението и 36-годишният президент на страната Габриел Борич вече свика среща на партийните лидери в Ла Монеда, президентския дворец. „Ангажирам се да вложа всичко от себе си в изграждането на нов конституционен маршрут заедно с Конгреса и гражданското общество", каза Борич в телевизионно обръщение към нацията.
Документът от 1980 г., съставен при Пиночет, сега ще остане в сила и бъдещето на Чили изглежда определено несигурно. През 2020 г. първоначален плебисцит посочи, че близо 80% от гласоподавателите избраха да се изготви нова конституция, но след една трудна година на преговори хората изглежда изразиха недоволството си от крайния продукт.
Групи от ликуващи поддръжници на отхвърлянето изпълваха площадите в страната, за да отпразнуват победата си. Имаше опасения, че недоволните поддръжници на одобрението могат да организират повторение на демонстрациите от 2019 г., които започнаха процеса на конституционна реформа. Но не повече от няколкостотин се събраха на централния площад в Сантяго и бързо бяха разпръснати от полицията, използвайки водни оръдия и сълзотворен газ.
Предложената конституция включва дълъг списък от социални права и гаранции, които изглежда отговарят на исканията на това огромно социално движение. Тя закрепва равенството между половете в правителството и другите държавни органи – за първи път навсякъде по света – дава приоритет на опазването на околната среда и признава коренното население на Чили за първи път в историята на страната.
Решението да се отхвърли конституция, която гарантира правата на жените и равенството между половете, беше взето 70 години след деня, откакто жените за първи път получиха право на глас в Чили.
В центъра на града някои бяха по-оптимистично настроени, че е възможна промяна, цитирайки необходимостта да се освободи Чили от конституцията от епохата на Пиночет и модела, който тя закрепи, преминавайки към по-егалитарно, демократично бъдеще. Но това бъдеще сега изглежда далечно.
Борич изрази готовност да повтори конституционния процес, но основата за реформа все още е предмет на дебат.

Станете почитател на Класа