Германия обяви данък върху енергийните печалби и 65 милиарда евро за облекчаване на цените

Германия обяви данък върху енергийните печалби и 65 милиарда евро за облекчаване на цените
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    06.09.2022
  • Сподели:

„Германия ще преживее тази зима", каза Олаф Шолц, когато обяви пакет от 65 милиарда евро, за да помогне на домакинствата и компаниите да се справят с растящите цени на енергията, включително данък върху свръх-приходите на производителите на електроенергия.
Социалдемократическият канцлер е „много наясно, че много германци се борят да се справят с нарастващите цени и правителството е готово да помогне. Като страна ще преминем през този труден момент", каза Шолц на пресконференция с коалиционните партньори, Зелените и Свободна демократическа партия.
За да намали потребителските цени на газ, въглища и петрол, Шолц каза, че Германия ще използва приходите от данъците върху свръх-печалбите на производителите на електроенергия, които той обвини, че правят „прекомерни" печалби. „Някои енергийни компании, които не използват газ за производство на електроенергия, просто използваха факта, че високата цена на газа определя цената на електроенергията и правят много пари. Затова решихме да променим организацията на пазара по такъв начин, че тези свръх-печалби вече да не се случват или да бъдат намалени." каза той.
Германското правителство вече обяви еднократни плащания от 300 евро за работниците, но сега ще разшири помощта и за други групи. Пенсионерите например ще получат 300 евро, а студентите 200 евро. С цел да намали разходите, правителството също така обеща „ценова спирачка" на разходите за енергия, заявявайки, че планира да предложи определено количество енергия на всички на по-ниска цена.
Европа е изправена пред задаваща се енергийна криза, след като Русия спря газа от газопровода "Северен поток 1" към Германия. "Газпром" заяви в петък след затварянето на пазара, че тръбопроводът - най-големият за Европа с капацитет за доставка на 55 милиарда кубически метра газ годишно - ще бъде спрян за неопределено време поради теч и няма да стартира отново, докато ремонтът не приключи. Siemens Energy, която доставя и поддържа оборудване за тръбопровода, каза, че течът може да бъде запечатан и не е техническа причина за спиране на газовите потоци.
Тъй като цените на газта и електроенергията се повишиха до най-високите си стойности за всички времена, европейските страни се борят да защитят потребителите и да спестят енергия. Франция замрази цените на газа на нивата от октомври 2021 г. и ограничи увеличението на цените на електроенергията с 4% поне до края на годината и раздаде по 100 евро на домакинствата с ниски и средни доходи, за плащането на сметките за енергия. Испания, която е много по-малко зависима от руския газ, обеща да намали ДДС върху газа от 21% на 5% от октомври до края на годината и насърчава спестяването на енергия. Италия също работи по спешен план за спестяване на енергия, но има несигурност относно следващите стъпки, тъй като изборите по-късно този месец може да доведат крайната десница на власт.
Междувременно има нарастващ шум за действие в целия ЕС за ограничаване на цените на газа. Министрите на енергетиката на ЕС ще проведат извънредни разговори в петък на фона на нарастващия натиск за преразглеждане на енергийната политика на блока за отделяне на цените на газа от електроенергията. Според енергийните правила на ЕС цените на електроенергията се определят от цената на най-скъпото гориво, което обикновено е газ. Страните, които генерират много енергия от други горива, като възобновяеми или ядрени, твърдят от месеци, че системата трябва да бъде променена, за да защити потребителите.

Станете почитател на Класа