"Няма шпионаж, това е журналистика". Как Русия осъди Иван Сафронов на 22 години

"Няма шпионаж, това е журналистика". Как Русия осъди Иван Сафронов на 22 години
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    06.09.2022
  • Сподели:

Съд в Москва осъди на 22 години лишаване от свобода журналиста Иван Сафронов. Той ще трябва да изтърпи наказанието в трудов лагер със строг режим.

 

 

Нито един журналист в Русия не е получавал толкова голяма присъда, твърди председателят на правозащитната група адвокати "Агора" Павел Чиков.

Адвокатът Иван Павлов твърди, че подобна присъда все пак е била произнасяна от руски съд по същия текст от Наказателния кодекс, по който беше осъден Сафронов, но тя е била срещу щатен служител на руските служби.

32-годишният Иван Сафронов е известен разследващ журналист, работил за вестниците "Ведомости" и "Комерсант". Месеци преди да бъде арестуван той постъпва на работа като съветник в компанията Роскосмос.

В понеделник той беше осъден за държавна измяна. Съдът реши, че през 2015 и 2017 г. той е предал на двама души тайни сведения за действия на руските войски в Сирия и за доставки на руско оръжие за африкански страни. Съдът се съгласи с прокурорите, които твърдяха, че получателите на тези сведения са работили за германското и чешкото разузнаване.

Тези сведения са наречени тайни, но ние ги намерихме в интернет, гласи разследване на сайта Проект, който разполага с обвинителния акт. Журналистите твърдят, че Сафронов не е имал достъп до никакви тайни.

Самият Сафронов призова съдиите да му дадат лаптоп с интернет и 5 минути работа под съдебен контрол. "Ще ви покажа, че това, което наричате тайни, е публикувано от кого ли не, и то преди датата, на която твърдите, че съм го предал аз". Тази молба не беше удовлетворена.

Иван Сафронов е в ареста от две години, в които следователите и прокурорите му предлагаха по-ниска присъда в замяна на самопризнания. Той отказа с аргумента, че не е вършил нищо нередно. "Няма никакъв шпионаж, това е журналистика", каза той по време на последното съдебно заседание.

Според защитата той е писал аналитични текстове, поръчани от двамата души, обявени за чуждестранни агенти. Такива текстове са писали и десетки негови колеги.

Делото се определя като абсурдно и демонстративно шито с бели конци, а присъдата - като преднамерено жестока. С тези думи я определят правозащитници, репортери и политолози, коментирали новината в ефира на телевизия "Дъжд" (Дождь) и Current Timeл

Станете почитател на Класа