Киев: Украинската армия тръгва в двойна офанзива

Киев: Украинската армия тръгва в двойна офанзива
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    07.09.2022
  • Сподели:

САЩ и Великобритания потвърждават откъслечна информация, Зеленски се обърна и към Wall Street

 

 

Украинската армия е започнала контраофанзива на две места в източната и южната част на страната, нападнати от Русия, съобщава експертът по сигурността Олексий Арестович. Съветникът в президентската канцелария в Киев не назова местата. Това е въпрос на генералния щаб, каза той във видеоинтервю с руски адвокат от опозицията във вторник вечерта. Двойната атака има за цел да задържи руските резерви и да попречи на руската армия да укрепи единия участък на фронта за сметка на другия - каза той. „Нашите оказват натиск, наистина оказват натиск", каза Арестович.

 

Разрушения в жилищна сграда в Харков. Снимка:  EPA/SERGEY KOZLOV

Разрушения в жилищна сграда в Харков. Снимка: EPA/SERGEY KOZLOV

 

Информацията не може да бъде проверена. По-рано друг помощник на Зеленски съобщи за добри новини от фронта в Харковска област, но без да дава подробности. „Тази вечер ще има страхотни новини от президента Зеленски за контранастъплението в Харковска област", написа в Twitterпрезидентският съветник Серхий Лешченко.

Военните кореспонденти на руската държавна телевизия вече бяха назовали град Балаклия в Харковска област в Източна Украйна като място на нападението. Там украинската армия е отвоювала терени, включително село Вербивка. Украинската контраатака в Херсонска област в южната част на страната е в ход от миналата седмица. Досега официалната украинска страна не е предоставила много информация.

САЩ и Великобритания също говорят за украинско настъпление там. Във вторник президентът Володимир Зеленски отново обсъди ситуацията с висшето военно ръководство. Във вечерното си видеообръщение той не коментира подробно ситуацията, но благодари на всички украински военнослужещи за тяхната ангажираност.

Зеленски се обърна и към Wall Street

Украинският президент Зеленски направи видеообръщение към Нюйоркската фондова борса, за да рекламира възможностите за чуждестранни инвестиции в своята страна, предаде Ройтерс. „Ние ще възстановим нашата икономика. Предлагаме ви, на вас и на вашите компании, възможността да работим заедно в полза на всички нас", каза украинският президент в предварително записаното обръщение, което бе излъчено на гигантския екран в борсата.

По официални данни брутният вътрешен продукт на Украйна е намалял с 15,1% през първото тримесечие на годината на годишна основа и с около 40%през второто. Обръщението бе Зеленски бе излъчено броени секунди преди началото на борсовата търговия на Wall Street във вторник и се вписва в рекламна кампания за привличане на чуждестранни инвестиции в Украйна.

Унгария може да блокира продължаването на санкциите

Междуврененно Унгария заплашва да блокира разширяването на санкциите срещу Русия. Както съобщиха няколко официални лица пред Deutsche Presse-Agentur във вторник, страната иска да използва действието, за да наложи отмяната на наказателните мерки срещу трима руски олигарси. По-конкретно това са Алишер Усманов, Пьотр Авен и Виктор Рашников.

ЕС смята Усманов и Авен за олигарси с особено тесни връзки с руския президент Владимир Путин. Според съобщенията Усманов е служил на Путин като „подставено лице" и е решавал бизнес проблемите му. В Германия Усманов е известен, наред с други неща, като собственик на вила в Тегернзее и като бивш президент на световната федерация по фехтовка FIE. Според решението за санкциите Авен е един от около 50-те руски бизнесмени с голямо богатство, които редовно се срещат с Путин в Кремъл. 

Твърди се, че основният акционер на Alfa Group, в която влиза Alfa Bank, не действа независимо от исканията на президента. 

В решението на ЕС за налагане на санкции от 15 март Рашников е описан като водещ руски олигарх, собственик и председател на управителния съвет на Магнитогорския металургичен комбинат (ММК). Твърди се, че е активен в области на икономиката, които са важен източник на приходи за правителството на Русия.

Първоначално няма публични обяснения за исканията на унгарските представители в ЕС. Вечерта в Будапеща говорителят на правителството Золтан Ковач съобщи само, че от време на време е имало опасения, че приемането на някои лица в санкционните списъци не е било достатъчно обосновано.

 

Станете почитател на Класа