Мексиканският президент покани роднини на Асандж, Чавес и ЧеГевара на Деня на независимостта

Мексиканският президент покани роднини на Асандж, Чавес и ЧеГевара на Деня на независимостта
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    08.09.2022
  • Сподели:

Лопес Обрадор се опитва да извоюва водеща роля за Мексико в Латинска Америка, като осъжда икономическото ембарго на САЩ срещу комунистическата власт в Куба и проявява солидарност към правителствата на Аржентина, Чили, Перу, Боливия и Венецуела

 

Мексиканският президент Андрес Мануел Лопес Обрадор заяви, че е поканил роднините на Джулиан Асандж, Че Гевара и Уго Чавес да присъстват на честванията по повод Деня на независимостта на страната му, който се пада на 16 септември, предадоха Ройтерс и БТА.

Мексикански президент каза, че бившите президенти на Боливия и Уругвай Ево Моралес и Хосе Мухика също са били поканени, както и роднини на Нелсън Мандела и на лидера за гражданските права в Съединените щати Мартин Лутър Кинг. По време на пресконференция Обрадор съобщи списъка с имената на гостите, но не потвърди тяхното присъствие.

Лопес Обрадор се опитва да извоюва водеща роля за Мексико в Латинска Америка, като осъжда икономическото ембарго на Съединените щати, наложено срещу комунистическото управление в Куба, и проявява солидарност към правителствата на Аржентина, Чили, Перу, Боливия и Венецуела.

Покойният аржентински и кубински революционер Че Гевара и бившият венецуелски президент Уго Чавес, който почина през 2013 г., са емблематични фигури за левицата в Латинска Америка, припомня Ройтерс.

Мексиканският президент предложи и убежище на основателя на "Уикилийкс" Джулиан Асандж, който е изправен пред възможна екстрадиция от Великобритания в Съединените щати, където е обвиняван заради публикуване на секретни документи.

 

Станете почитател на Класа