„Русия не участва в медийни войни, но защитава информационното си пространство“

„Русия не участва в медийни войни, но защитава информационното си пространство“
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    08.09.2022
  • Сподели:

Русия няма да участва в медийни войни, но защитава своето информационно пространство, каза говорителят на руското външно министерство Мария Захарова пред репортери на Източния икономически форум във вторник.
„Няма да участваме в медийни войни. Но ние определено защитаваме нашето информационно пространство и развиваме това, което се счита за традиционна журналистика, конвенционални новинарски медии и съвременни медии за масова комуникация", каза тя в кулоарите.
Според Захарова, предвид условията на монопола на Запада върху много големи медийни ресурси, Русия може да бъде изключена от глобалната медийна среда.
"Ние наистина можем да бъдем изключени от тази глобална медийна среда само защото те (Западът) са монополисти. Монополът по принцип не е добър, а в медийната среда е опасен", каза тя.
Дипломатът каза, че за да се избегне тази ситуация в Русия, е необходимо да се развиват местни медийни платформи и ресурси. „Нишата, която американските интернет монополи заемат в нашия медиен пейзаж, трябва да бъде осигурена за развитието на местни видео хостинг и цифрови платформи. Отдавна сме виждали на нашите руски цифрови платформи колко важно е да се култивира този сегмент, така че тази област трябва да бъде напълно развита", каза тя.

Станете почитател на Класа