Тайланд се надява Путин да присъства на срещата на върха на АТИС през ноември

Тайланд се надява Путин да присъства на срещата на върха на АТИС през ноември
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    08.09.2022
  • Сподели:

Тайланд се надява, че руският президент Владимир Путин ще присъства на срещата на върха на АТИС (Азиатско-тихоокеанското икономическо сътрудничество) през 2022 г. през ноември, каза тайландският вицепремиер и външен министър Дон Прамудуинай.
„Президентът Путин редовно присъстваше на срещите на върха на АТИС, с изключение на последните три години поради пандемията от COVID-19, когато срещите бяха организирани онлайн. Надяваме се, че президентът ще може да присъства на срещата на върха на АТИС през ноември, " каза тайландският министър на пресконференция след разговорите си с руския външен министър Сергей Лавров.
Прамудуинай отбеляза, че предстоящата среща на върха на АТИС може да предложи перфектна възможност за Русия да обяви политиката си към Азия.
„Тази среща на върха ще бъде изключителна възможност за Русия да обяви своя политически завой към Азия и да обяви своята отдаденост на постпандемичното развитие на Азиатско-тихоокеанския регион", каза министърът.
„Вярваме, че Тайланд ще предложи нови измерения за Русия и азиатските държави, разположени в югоизточната част на Азия", добави Прамудуинай.
АТИС се състои от 21 държави. Сред тях са 12-те държави основателки (Австралия, Бруней, Индонезия, Канада, Малайзия, Нова Зеландия, Сингапур, САЩ, Тайланд, Филипините, Южна Корея и Япония), както и Китай (присъединил се през 1991 г.), Мексико и Папуа Нова Гвинея (1993), Чили (1994) и Русия, Виетнам и Перу (1998). През 1991 г. две китайски територии също се присъединиха към APEC - Хонконг и Тайван.
Предвид спецификата на асоциацията, която включва както щати, така и територии, членовете на АТЕС традиционно се наричат „икономики".
Срещата на върха на АТИС през 2022 г. трябва да се проведе през ноември в Тайланд, който преди това беше домакин на срещите на върха на организацията през 1992 г. и 2003 г.

Станете почитател на Класа