Илън Мъск настоява за забавяне на съдебния процес за Twitter

Илън Мъск настоява за забавяне на съдебния процес за Twitter
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    08.09.2022
  • Сподели:

Съдебният процес по искането на Илон Мъск да прекрати сделката си за Twitter за 44 милиарда долара трябва да бъде отложен с няколко седмици, за да може той да разследва твърденията на информатор за сигурността на платформата за социални медии, каза адвокатът на Мъск пред съдията във вторник.
Миналия месец станаха публични твърдения на информатори, които предоставиха на Мъск, най-богатия човек в света, нови боеприпаси, за да подкрепи това, което според правни експерти е дългосрочен опит да се оттегли от сделката, без да плати таксата за прекратяване от 1 милиард долара.
Бившият ръководител на сигурността на Twitter, Пейтър Затко, хакер, известен като „Мъдж", каза в жалба до регулаторите, че компанията невярно е представила, че има солиден план за сигурност на данните.
Twitter отхвърли обвиненията на Затко като „фалшив разказ" и неговият адвокат обвини милиардера, че се е възползвал от твърденията на информатора, за да прикрие факта, че той се е втурнал да купи компанията, без да оцени рисковете.
„Г-н Мъск обвинява Twitter, че не е извършил обичайната надлежна проверка", каза Уилям Савит, адвокат на Twitter. Той призова съдията да попречи на Мъск да добави твърдения за разобличители към делото си, но каза, че ако му бъде позволено да го направи, петдневният процес трябва да започне на 17 октомври, както е предвидено.
Савит прочете съобщение от началото на май на Мъск до банкер, което се появи в съдебния спор, в което милиардерът написал: „Няма да има смисъл да купуваме Twitter, ако се насочваме към Трета световна война". Савит каза, че това е доказателство, че Мъск търси всякакъв изход от сделката и първоначалните му твърдения за ботове и фалшиви акаунти са просто претекст за прекратяване на сделката.
Twitter и Мъск се съдят взаимно. Компанията иска съдия Маккормик от съда на Делауеър да нареди на Мъск да купи компанията за $54,20 на акция, на което той се съгласи през април. Акциите на Twitter приключиха търговията във вторник на $38,65 за акция, което е леко повишение. Маккормик приключи изслушването във вторник, без да каже кога ще се произнесе.
Мъск, който е и главен изпълнителен директор на компанията за електрически автомобили Tesla, първоначално заведе срещу Twitter за това, че го е подвел за количеството фалшиви или бот акаунти в платформата, което според него му позволява да се откаже от сделката.

Станете почитател на Класа