МААЕ публикува доклад за инспекционното си посещение в Запорожката АЕЦ

МААЕ публикува доклад за инспекционното си посещение в Запорожката АЕЦ
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    08.09.2022
  • Сподели:

Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) обобщи резултатите от инспекционното си посещение на ядрените енергийни съоръжения в Украйна, включително Запорожката атомна електроцентрала (ЗАЕЦ), и публикува съответен доклад във вторник. Агенцията предлага да се създаде зона за безопасност и сигурност около АЕЦ, за да се предотвратят извънредни ситуации, които могат да бъдат причинени от военни действия.
Според оценките на агенцията други три украински атомни електроцентрали в Украйна, които са Ровенската, Хмелницката и Южноукраинската АЕЦ, продължават да работят в нормален режим.
Зона за ядрена безопасност и сигурност
МААЕ призова незабавно да се създаде зона за сигурност около АЕЦ. Агенцията заяви готовността си незабавно да започне консултации по този въпрос, тъй като подобна стъпка ще помогне да се предотврати ядрен инцидент, който евентуално може да бъде провокиран от военни действия. „В очакване на края на конфликта и възстановяването на стабилни условия има спешна нужда от временни мерки за предотвратяване на ядрена авария, произтичаща от физически щети, причинени с военни средства. Това може да се постигне чрез незабавно установяване на защитна зона за ядрена безопасност и сигурност. МААЕ е готова да започне незабавно консултациите, водещи до спешното създаване на такава зона за защита на ядрената безопасност и сигурност в АЕЦ".
Заплаха за сигурността
Инспектори на МААЕ регистрираха щети в АЕЦ и призоваха да се прибегне до мерки за предотвратяване на ядрена катастрофа в съоръжението. Международната агенция съобщи за "редица събития", настъпили в АЕЦ в нарушение на принципите за ядрена безопасност. „Екип от експерти на МААЕ е бил свидетел на обстрела в близост до АЕЦ, екипът е наблюдавал щети на различни места, причинени от докладвани събития, като част от щетите са близо до сградите на реактора".
МААЕ препоръча: „Обстрелът на площадката и в близост до нея трябва да бъде спрян незабавно, за да се избегнат по-нататъшни щети на централата и свързаните с нея съоръжения, за безопасността на оперативния персонал и за поддържане на физическата цялост за поддържане на безопасна и сигурна работа. изисква съгласие от всички заинтересовани страни за създаването на защитна зона за ядрена безопасност и сигурност около АЕЦ. МААЕ препоръчва резервирането на линията за електрозахранване извън обекта, както е проектирано, да бъде възстановено и достъпно по всяко време и всички военни дейности, които могат да засегнат системите за захранване, да бъдат прекратени."
По-нататъшна работоспособност на инсталацията
„МААЕ отправи и препоръка към страните в конфликта да осигурят достойни условия на труд на персонала в ядреното съоръжение. МААЕ препоръчва да се възстанови подходяща работна среда, включително семейна подкрепа, за оперативния персонал. Освен това, тъй като операторът носи основната отговорност за ядрената безопасност и сигурност, той трябва да може да изпълнява мисията си с ясни линии на отговорности и правомощия", се казва в доклада на МААЕ.

Станете почитател на Класа