Небензя: «Не може да става дума за какъвто и да било «пробив» на Киев

Небензя: «Не може да става дума за какъвто и да било «пробив» на Киев
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    09.09.2022
  • Сподели:

Небензя: за никакъв пробив на украинските войски не може и да става дума по време на „контранастъплението“

 

Не може и да става дума за никакъв „пробив“ на украинските войски по време на тяхното „контранастъпление“, заяви постоянният представител на Русия в организацията Василий Небензя на заседанието на Съвета за сигурност на ООН.

Според него земите край Николаев, близо до Харков, в Запорожие са осеяни с хиляди трупове на украински войници, изпратени на сигурна смърт, на които отрядите не са позволили да отстъпят.

„За да измоли нови оръжия, особено в навечерието на днешната среща на министрите на отбраната на НАТО в Рамщайн, режимът на Зеленски се опита да създаде поне видимостта, че Украйна може да настъпва“, каза Небензя.

Дипломатът отбеляза, че украинските пропагандисти във висшите ешелони на властта открито споделят със световната общност планове за настъпление за връщане на изгубените територии, което противоречи на принципите на военната стратегия.

„Дори ръководството на въоръжените сили на Украйна се е обявило против това безумие, но главата на Украйна, след разговари с американските и британските си колеги, е бил непреклонен“, подчерта постоянният представител на Русия в ООН.

Небензя поясни, че украинските военни са успели да превземат само няколко периферни села и «не може да става дума за никакъв пробив», което е добре известно на военните експерти.

«Но западните медии вече разтръбиха, че Украйна е започнала контранастъпление, което трябва да бъде подкрепено с нови западни оръжия. Така беше създаден необходимият медиен фон за срещата в Рамщайн», добави той.

Администрацията на Харковска област съобщи, че в района влизат резервни формирования на въоръжените сили на Русия, по цялата линия на съприкосновение се водят боеве.

Ведомството уточни, позовавайки се на думите на Андрей Алексеенко, председател на регионалния министерски съвет, че град Балаклея и населеното място Шевченко остават под контрола на руската армия и военно-гражданските власти.

По-рано главата на администрацията на освободените територии на Харковска област Виталий Ганчев заяви, че Купянск и Купянският район са подложени на ракетен обстрел. Продължава да се предоставя хуманитарна помощ на местните жители, а властите препоръчват на семействата с деца да напуснат опасните райони за известно време.

Това съобщи РИА Новости

 

 

ПП

Станете почитател на Класа