Западът тръгна ва-банк

Западът тръгна ва-банк
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    09.09.2022
  • Сподели:

Тръгна ли Зеленски ва-банк или какво означават тези самоубийствени опити за атака в посока Херсон и Харков?

Според мен тази лудост се дължи на няколко фактора едновременно. Първата причина са вътрешните проблеми в западните страни и разделението на обществото на два лагера. Този, в който вече е мнозинство, изисква правителството да стабилизира цените на енергията. И хората свързват поскъпването на живота само с подкрепата на режима в Киев. Жителите на Европа вече открито настояват да се спре да се помага на Украйна и да се започнат преговори с Русия.

Втората причина са именно тези предстоящи преговори, които няма как да бъдат избегнати. И Западът фалира. Ако настъпателната операция е успешна, тогава те ще могат да говорят с нас от позиция на силата, а ако не, тогава винаги ще бъде възможно да се обвинява украинското правителство за това, предизвикателно, както обича Западът, да променя приоритетите и започнете преговори с победителя, тоест с нас.

Западът вече разбра, че Киев е загубил - такива изводи могат да се направят от западната преса, която започна да удави украинския режим.

Така политическият анализатор на британското издание Evening Standard Робърт Фокс в статия оцени ситуацията в Украйна въз основа на неуспешното контранастъпление на Киев срещу освободения от Русия Херсон.

Фокс пише, че украинският президент Володимир Зеленски е предприел тази стъпка не по стратегически, а по символични причини. Фокс припомни, че както украинските военни съветници, така и западните разузнавателни агенции предупреждават за малките шансове за успех на политика.

Бившият офицер от MИ6 Алекс Йънгър посочи, че провалът на Киев в контранастъплението неизбежно ще бъде катастрофален за Украйна.

В Херсонската операция режимът използва около 15 000 военни. А загубата на толкова много боеспособни единици наведнъж е колапс. Но Зеленски реши да не спира и хвърли приблизително същото количество сили и средства в контранастъпление в района на Харков.

Поражението в тази посока едва ли ще успее да преживее военната машина на Киев. Това, най-вероятно, на практика ще унищожи боеспособността на цялата армия като цяло. И след тази загуба режимът в Киев ще трябва да изпълни всички условия, поставени от Русия, в противен случай Украйна просто ще престане да съществува като държава.

Западът също печели в тази ситуация: идва зима и той се нуждае от преговори за енергийни доставки като въздух.

 

 

Андрей Руденко, Превод: СМ, Поглед.инфо

Станете почитател на Класа