IPhone 14 на Apple поставя безопасността на първо място

IPhone 14 на Apple поставя безопасността на първо място
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    10.09.2022
  • Сподели:

Последните версии на най-важния продукт на Apple за годината, всеобхватният iPhone, бяха представени с типична пищност в сряда пред глобална публика от милиони. Неговата отличителна черта: безопасност, в бляскавите нови сателитни комуникации за спешни случаи, но също и в итеративен дизайн и незначителни надстройки.
Един поглед към iPhone 14 предизвиква усещане за дежа-вю. Има същия дизайн, представен преди две години с iPhone 12, с малки надстройки. За първи път за Apple, той дори има същия A15 чип като миналогодишния 13 Pro. Само Pro линията получава по-бърз чип. Неговите ключови точки за продажба, винаги включен дисплей, който постоянно показва часа и известията, и нова 48-мегапикселова камера, са опори на света на Android от години.
Най-радикалното нещо беше изоставянето на модела „mini" в полза на по-голяма версия „Plus". Тъй като продажбите на по-малки телефони са намалели с 35% миналата година според данни на IDC, това не е чудно. А за тези в Обединеното кралство има усещане за покачване на цените поради слабия паунд.
Apple със сигурност не е единствената, която играе на сигурно. Основната S-линия телефони на Samsung се промени малко тази година. С повече купувачи, които искат да запазят телефоните си възможно най-дълго, разширената софтуерна поддръжка и издръжливостта на устройството стават по-важни от промените в името на новостта.
Но позицията на Apple се промени за една година, доминирана от изпитанията на финансовите времена. iPhone 14 вече не е забавен и вълнуващ: той е от съществено значение както в ежедневието, така и в спешни случаи. Сега той открива дали сте претърпели автомобилна катастрофа и се обажда на службите за спешна помощ. И ако попаднете в нищото без сигнал, той може да се свърже със спасителните служби чрез сателити в САЩ и Канада, което най-накрая слага край на филма на ужасите „без чертички".
Историята е подобна за смарт часовниците на Apple. Серия 8 показа здраве и безопасност, с откриване на автомобилна катастрофа и безброй истории за това, че е спасител.
Тези функции за безопасност се основават на установената репутация на Apple за сигурност и поверителност, инвестиция, която не бива да се подценява, каза Бен Ууд, главен анализатор в CCS Insight. „На Apple вероятно ще са нужни години, за да постави всички части от пъзела на място, включително търговско споразумение със сателитния доставчик Globalstar и създаването на инфраструктурата, необходима за предаване на съобщения до службите за спешна помощ."
Вероятно най-голямото съобщение беше новата "Ultra" версия на Apple Watch. Този усъвършенстван смарт часовник е насочен директно към лидера на пазара за приключения, Garmin. Със сигурност изглежда по-голям, по-здрав, но все пак с елегантното представяне на Apple и луксозните цени на големи часовници. Предлага се на атлети за издръжливост, планински катерачи, гмуркачи и други авантюристи. Основните му предимства са нов бутон и по-ярък екран. На Ultra обаче липсва една ключова съставка: живот на батерията. Заглавните цифри бяха 36 часа на батерия сега, но до 60 часа с режим на ниска мощност по-късно. Прочетете дребния шрифт.
Това бледнее в сравнение с многоседмичното използване на смарт часовник на Garmin. Неговият популярен Fenix 7 издържа до 136 часа проследяване на активността или до 40 дни в режим на експедиция с ниска мощност. Дали повечето потребители се нуждаят от толкова време е спорно, но атлетите за издръжливост и авантюристите са едни от малкото, които вероятно го правят.

Станете почитател на Класа