Анонимен уличен художник запълва с цветни мозайки дупките във Франция

Анонимен уличен художник запълва с цветни мозайки дупките във Франция
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    13.09.2022
  • Сподели:

Много творения на базирания в Лион художник Ememem остават разпръснати из улиците на общината, те са вече около 350 и нарастват. През последните шест години той се е специализирал в запълването на дупки с многоцветни мозайки, направени от плочки с различни размери и различни нюанси, подредени в удивителни геометрични шарки. Някои носят неговия подпис, често под формата на изображение на мистрия, с неговото име. „Той е звезда на местното улично изкуство": казва Лиза Мамбре, заместник-кмет на 9-ти район на Лион.
Емемем нарича себе си „хирургът на тротоара" и „рицарят на дупките", а своите произведения „flackings" – игра с френската дума flaque, която означава „локва". Той е написал, че творбите са „Памет на града. Разкриват какво се е случило... Тук са вдигнати и хвърлени павета. Там камион от зеленчуковата борса е откъснал асфалт...".
Работата му привлича все повече внимание в града. Местен уебсайт организира пешеходни обиколки на произведенията му, а неговият акаунт в Instagram има 147 000 последователи.
И все пак, докато творбите на Емемем са много видими, той, напротив, е изключително неуловим. Подобно на своя колега уличен артист Банкси, той предпочита да запази анонимността си. Той отказва да бъде сниман и не дава интервюта нито по телефона, нито на четири очи. Информацията за него е ограничена до кратка биография и информационни материали на официалния му уебсайт (ememem-flacking.net). „За мен е важно да остана малко загадъчен. И това е така, защото не съм много талантлив, когато става въпрос за социални взаимодействия." пише той
Един човек, който може да предложи известна представа, е неговият агент Гийом Абу, който го познава от около 15 години и го описва интригуващо: „Той е човек с голяма нужда да дава и да споделя. Той е доста спокоен, но е имал малко бурен живот", казва той.
Друг, който го е срещал, е Джеф Карпентие, директорът на Planètes Carrelages в Амиен, откъдето Емемем се снабдява с плочки за флакинг, който създава като част от местен фестивал на изкуството, наречен IC.ON.IC. „Той е дискретен, но също така много комуникативен и страстен за това, което прави", казва той.
Прес-китът на уебсайта на Ememem отбелязва, че преди това е бил автор на песни с известна рок група, но няма други данни. Той няма формално художествено обучение и първоначално следва стъпките на баща си, като започва кариера като майстор на плочки. Казват, че говори френски с чужд акцент и допълнителни изследвания са установили, че е от италиански произход. Що се отнася до името Ememem, произходът му остава загадъчен и Абу само казва: „Дори аз наистина не знам. Може да идва от първите букви на заглавието на най-лошия албум на Лу Рийд, Metal Machine Music."
Който и да е той и каквото и да носи нарастващата му популярност, едно нещо е сигурно: Ememem ще продължи да излиза нощем, за да разкрасява повредените пътища и тротоари на Лион. Той вижда своите интервенции не само като услуга за общността, но и като средство за внасяне на очарование в ежедневието. „Целта е да разпръснем нотка поезия под изтощените подметки на нашите обувки, да предизвикаме момент на учудване и усмивка", пише той.

Станете почитател на Класа