Нарастващите разходи за енергия могат да застрашат бъдещето на електромобилите

Нарастващите разходи за енергия могат да застрашат бъдещето на електромобилите
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    13.09.2022
  • Сподели:

Рязко растящите разходи за енергия застрашават бъдещето на електрическите автомобили, предупредиха шефовете на индустрията в Германия.
Повишаването на цените на електроенергията, както и на разходите и наличността на суровини, хроничният недостиг на части и широко разпространеното намаляване на разполагаемия доход оказват значително влияние върху производството и продажбите на електро автомобили.
Ако тенденцията продължи, има опасения, че това ще има косвен ефект върху инвеститорите, които няма да имат стимули да изграждат съоръжения за зареждане, което ще направи електрическите автомобили по-малко привлекателни – защото биха били по-непрактични – за движение.
Доскоро притежаването на електрически автомобили набираше все по-голяма привлекателност с нарастването на цената на бензина. Но след неотдавнашното покачване на цените на електроенергията – в Германия с около една трета в сравнение с преди година – ценовата разлика се е свила.
Собствениците на електрически автомобили, независимо дали зареждат колите си у дома или чрез договори с оператори за зареждане, виждат покачване на цените от 10% или повече. Очаква се по-нататъшно покачване на цените, поради факта, че цената на електроенергията е свързана с тази на газа, който става все по-оскъден.
Дискаунт супермаркети, вериги за домашни любимци и магазини за мебели, които доскоро предлагаха на клиентите безплатно зареждане, докато пазаруват, сега въвеждат такси.
„Експлозията на цените на електроенергията може да се окаже сериозна опасност за прехода към електромобили и трябва да бъдем адски внимателни по отношение на това. Ако електрическите автомобили станат по-скъпи за използване, нарастването на електрическата мобилност е застрашено от колапс, защото едва ли някой ще си купи електрическа кола", каза автомобилният икономист Щефан Брацел пред германските медии.
Държавните субсидии за електрически автомобили ще бъдат намалени наполовина до 4500 евро от 2023 г., докато купувачите на plug-in хибриди, които в момента получават плащане от 6750 евро, вече няма да бъдат подпомагани. Общата сума трябва да бъде ограничена до 2,5 милиарда евро, достатъчни за покриване на бонуси за само 400 000 електрически коли – по-малко от 1% от колите по германските пътища.
Наблюдатели от индустрията казват, че не вярват, че ще се случи достатъчно бързо планираната реформа на ЕС, която да отдели цената на електроенергията от тази на газа.
Едно предложение, което може да бъде приложено относително бързо, е да се увеличи данъкът върху превозните средства за дизеловите и бензиновите автомобили. В момента електрическите автомобили не дължат данък върху превозните средства. Те също така могат да използват бус лентите и места за паркиране, недостъпни за неелектрически автомобили.

Станете почитател на Класа