Регионалните избори в Русия

Регионалните избори в Русия
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    13.09.2022
  • Сподели:

Действащите губернатори водят на регионалните избори в Русия, според данни на Централната избирателна комисия (ЦИК) на страната. Партията "Единна Русия" в момента има предимство в гласовете на регионалните законодателни избори.
По последни данни няма констатирани сериозни нарушения при гласуването. Избирателната активност в по-голямата част от регионите е по-ниска, отколкото при предишни подобни избори, като повече от 80% от избирателите, регистрирани за онлайн гласуване в седем руски региона, участваха виртуално.
- Съобщава се, че действащи ръководители печелят с голяма разлика във всички региони. Всички те, с изключение на Михаил Евраев от Ярославска област и Юрий Зайцев от Марий Ел, се кандидатират като самономинирани и представляват партията "Единна Русия".
- Управляващата партия "Единна Русия" печели мнозинството от гласовете на регионалните парламентарни избори в шест руски региона, според ЦИК.
- В по-голямата част от регионите, където се проведоха изборите, избирателната активност беше по-ниска, отколкото на подобни избори преди.
- Общата избирателна активност на местните избори в Москва беше 33,9%. Над 1,7 милиона души са гласували онлайн, а повече от 695 000 московчани са гласували в избирателните кабини
- Тази година онлайн гласуване беше използвано и в областите Калининград, Калуга, Курск, Новгород, Псков, Томск и Ярославъл. Към 16:30 часа в неделя там са гласували онлайн около 93 000 души или 83% от регистрираните за онлайн гласуване.
- На тазгодишните избори не са регистрирани сериозни нарушения, които да изискват незабавна или проактивна намеса, съобщи зам.-председателят на ЦИК Николай Булаев. Министерството на вътрешните работи не е регистрирало нарушения, които биха могли да повлияят на изборите, каза Михаил Давидов, началник на главното управление за охрана на обществения ред на министерството.
- Според руския омбудсман Татяна Москалкова изборите са проведени на високо ниво, без да се съобщава за груби нарушения на избирателните права на руснаците.
- Дмитрий Медведев, лидер на "Единна Русия" и заместник-председател на Съвета за сигурност на Русия, също подчерта "Всичко се е случило и всичко е било в съответствие с изборните закони, но отделни епизоди може да наложат разследване".
- Съобщава се за хакерски атаки срещу системи за онлайн гласуване в Москва и регионите, но те не са имали сериозни последствия. Министерството на цифровото развитие регистрира повече от 35 000 кибератаки в платформата за онлайн гласуване, докато Москва, където беше използвана собствена система, отчете 10 000 DDoS атаки през трите дни на гласуването.

Станете почитател на Класа