Макрон ще говори отново с Путин за ситуацията в АЕЦ до дни

Макрон ще говори отново с Путин за ситуацията в АЕЦ до дни
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    13.09.2022
  • Сподели:

Френският президент Еманюел Макрон планира да разговаря отново по телефона с руския си колега Владимир Путин за ситуацията в атомната електроцентрала в Запорожие през следващите дни, съобщи Елисейският дворец в неделя.
„Президентът ще разговаря отново с президента Путин през следващите дни, за да постигнем съгласие по въпросите за гарантиране на сигурността в Запорожката АЕЦ. Макрон ще поддържа контакт с украинския президент Владимир Зеленски и генералния директор на Международната агенция за атомна енергия Рафаел Гроси". казаха от президентската канцелария
Според Елисейския дворец Макрон е подчертал необходимостта да се гарантира сигурността на АЕЦ "Запаорожие". "Присъствието на Русия е в основата на рисковете, пред които е изправена атомната електроцентрала. Френският президент призова за изтегляне на руски тежки и други оръжия, както и за изпълнение на препоръките на МААЕ за гарантиране на сигурността на съоръжението", се казва в съобщението.
Освен това френският лидер призова за най-бързо прекратяване на руската операция и започване на преговори за възстановяване на суверенитета и териториалната цялост на Украйна.
Предишният телефонен разговор между Путин и Макрон се проведе на 19 август също по искане на френската страна. Това беше първият телефонен разговор между двамата лидери от май насам. На 10 септември Макрон разговаря по телефона с украинския президент Владимир Зеленски.
Разположена в град Енергодар, атомната електроцентрала Запорожие се контролира от руски войски. В последно време украинските войски редовно обстрелват Запорожката АЕЦ. Мисия на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ), водена от нейния генерален директор Рафаел Гроси, посети централата в началото на септември. В своя доклад, публикуван след посещението, МААЕ призова за незабавно създаване на зона за безопасност около завода в Запорожие, за да се предотврати евентуален „ядрен инцидент", предизвикал военни действия.
Постоянният представител на Русия в ООН Василий Небензя подчерта, че демилитаризацията няма да може да гарантира сигурността на централата, а вместо това ще я изложи на риск от провокации от страна на Украйна. Руският заместник външен министър Андрей Руденко каза, че Русия проучва доклада на МААЕ, но се нуждае от повече време, за да отговори на предложенията на агенцията.

Станете почитател на Класа