При 90% преброени гласове в Швеция се очертава победа на десните

При 90% преброени гласове в Швеция се  очертава победа на десните
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    13.09.2022
  • Сподели:

Крайната десница изглежда близо до това да предизвика земетресение в шведската политика, като Шведските демократи се превърнаха във втората по големина партия в страната, докато по-широкият десен блок, който тя ръководи, се насочи към победа над действащия лявоцентристки блок.
Екзит половете в неделя вечерта първоначално предполагаха малка победа за социалдемократите и техните лявоцентристки съюзници. Но при преброяване на повече от 90% от гласовете десният блок от четири партии има дял от гласовете, съответстващ на 176 от 349 места в парламента, като левият блок изостава със 173.
Окончателният резултат не ще бъде известен, докато гласовете на шведите, живеещи в чужбина, не бъдат преброени, като близостта на надпреварата може да усложни съставянето на работещо правителство.
Лидерът на шведската антиимигрантска партия Шведски демократи (SD) рано в понеделник каза, че десният блок от политически партии вероятно се е насочил към победа след изборите за парламент. „В момента изглежда, че ще има смяна на властта", каза Джими Окесон в реч пред членове на партията.
Действащият министър-председател социалдемократ Магдалена Андершон каза на аплодиращите я поддръжници в неделя вечерта: „Няма да имаме окончателен резултат тази вечер", и призова шведите „да имат търпение и да оставят демокрацията да върви по своя път".
Перспективата, че крайнодесните Шведски демократи може за първи път да постигнат пряко влияние върху правителствената политика, бележи сеизмична промяна в страна, много по-известна с либералните си традиции.
SD се появи от неонацисткото движение в Швеция в средата на 90-те години и все още се бори да се отърси от обвиненията в екстремизъм. Беше третирана като парий от другите партии, но преди три години дясноцентристката Умерена партия прие сътрудничество с крайната десница.
SD увеличаваше гласовете си на всеки от последните девет общи избора. Нейните лидери сега настояват за министерски длъжности, но другите три партии в блока заявиха, че няма да поканят партията в самото правителство. Позицията на SD като най-голямата партия вдясно обаче ги поставя в силна позиция.
„SD в момента е най-голямата партия в света с нацистки корени. Дори ако партията официално осъди собствените си расови идеологически корени, този произход все още е налице днес в смисъл, че SD все още вижда себе си като единствената политическа сила, която може да спаси местното бяло шведско население", каза Тобиас Хюбинет, преподавател по междукултурни изследвания в университета Карлстад и водещ антирасист.
В разгара на кампанията SD пусна метро влак, декориран в изборните си цветове, като „Експрес за репатриране". „Добре дошли на борда с еднопосочен билет. Следващата спирка е Кабул", написа в Туитър юридическият говорител на партията, подчертавайки искането на SD да премахне неевропейските имигранти. Изборите разкриха, че Швеция е нация, която е дълбоко неспокойна по отношение на имиграцията, като SD може да използва страховете от тежки престъпления. Притесненията на гласоподавателите като покачване на цените на енергията, неуспешни училища и дълги опашки за здравеопазване бяха заглушени от безмилостния фокус върху имиграцията и престъпността.

Станете почитател на Класа