Зеленски: Минските споразумения са празна хартийка, в Украйна няма място за окупатори

Зеленски: Минските споразумения са празна хартийка, в Украйна няма място за окупатори
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    13.09.2022
  • Сподели:

"Към днешния ден не… Няма да говоря с онези, които предявяват ултиматуми", заяви Зеленски, коментирайки евентуални преговори

 

 

Минските споразумения са празна хартийка и Украйна няма да се съгласи на никакви подобни на тях вариянти. Украинският президент заяви това в интервю за Си Ен Ен, в което повтори, че мир ще има, едва когато Русия бъде изгонена от завзетите украински територии.

"Знам, че някои страни ни тласкат в посока на Минския процес. Искам светът да признае, че едно нещо е дипломатическо решение, а друго е Минск -2, -3, -5, -10. Това са две различни неща, защото Минск е празна хартийка", каза Зеленски, визирайки споразуменията от Минск за разрешаване на конфликта в Донбас, които Киев не е изпълнил.

Той добави, че договор между двете страни може да бъде сключен, след като Русия напусне украинските територии, без да уточнява какво има предвид.

Украинският президент не пожела да разкрие как ще продължи контраофанзивата на украинските сили, но обеща, че напредването им ще бъде планомерно и упорито.

"Движението на нашите военни по различни направления на фронта продължава. В настоящия момент в рамките на активните действия от началото на септември са освободени почти 2 хиляди километра от територията ни. Тези дни руската армия демонстрира това, което умее най-добре - да си показва гърба. В крайна сметка това не е лош избор за тях, да бягат. В Украйна няма място за окупатори и няма да има," заяви още Зеленски.

Според Зеленски предстоящата зима ще реши бъдещето на Европа и света, защото Русия ще направи всичко, за да сломи украинската съпротива. Заради това и украинската армия се нуждае от систематични доставки на оръжие, а санкциите срещу Москва трябва да се засилят, каза още Зеленски.

Украинският президент заяви, че засега не е готов да води преговори с Русия.

"Към днешния ден не… Няма да говоря с онези, които предявяват ултиматуми", заяви Зеленски, коментирайки евентуални преговори. Президентът на Украйна даде утвърдителен отговор и на въпроса дали ще се "бори докрай", но отбеляза, че Русия "е наш съсед с огромно население и ние все пак ще трябва да живеем като съседи".

На думите му реагира заместник-председателят на Съвета за сигурността на Русия Дмитрий Медведев. Той заяви, че след края на специалната военна операция режимът в Киев ще трябва да се примири с тотална капитулация по условията на Москва.

"Някой си Зеленски казал, че няма да води диалог с тези, които предявяват ултиматуми. Днешните "ултиматуми" са детска игра в сравнение с изискванията на бъдещето. И той ги знае - тотална капитулация на киевския режим при условията на Москва", написа Медведев в Телеграм канала си.

По-рано руският външен министър Сергей Лавров заяви, че Русия не се отказва от преговорите с Украйна, но че по-нататъшното им отлагане от страна на Киев ще усложни възможността за постигане на споразумение с Москва.

Руският външен министър цитира изявленията на Киев, че преговорите могат да се проведат само след победа на Украйна, когато "Русия напусне украинските земи". Лавров заключи, че ако това е изборът на Украйна, то Русия знае как да постигне целите, които си поставя "със специалната си военна операция".

 

Станете почитател на Класа