Тази страна е съюзничка на САЩ, но скоро ще се превърне в главоболие

Тази страна е съюзничка на САЩ, но скоро ще се превърне в главоболие
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    15.09.2022
  • Share:

Прието е да се счита, че следващият конфликт на свръхдържавите ще бъде между САЩ и Китай. Но най-голямата заплаха за Запада е глобалният Юг, пише The Economist. Лидер на страните от Юга ще бъде Индия, която в момента е съюзник на САЩ.

 

Превод от The Economist, Великобритания: 

 

Не си струрва да се тревожим за конфликт с Китай, счита авторът-политолог. Трябва да се безпокоим за дълговата криза на развиващия се свят

Докато се потапяме все по-дълбоко в обхванатия от криза 21 век, конфликтът между Изтока и Запада се превърна в заглавие на вестниците. Но един по-внимателен поглед разкрива, че най-опасните заплахи и предизвикателства през следващото десетилетие ще произтичат от напрежението между Запада и глобалния Юг, който като цяло включва региони в Азия, Африка, Латинска Америка и Тихия океан.

Прието е да се счита, че Америка и Китай ще сблъскат чела в следващия конфликт на свръхдържавите. Но между тези две страни няма и няма да има глобална студена война. Причината е, че заплахите, присъщи на 20 век, няма да премахнат взаимозависимостите на 21 век. Доверието между Вашингтон и Пекин наистина е недостатъчно, но ръководството на САЩ разбира, че страната все още се нуждае от Китай, за да успее. Най-близките съюзници на Съединените щати в Европа, Азия и Америка нямат абсолютно никакво желание да участват в конфликта на големите сили. Търговията с Китай е твърде важна за тяхното бъдеще.

Руската военна операция добави към тази нестабилност високи цени и недостиг на храна и гориво.

Като се има предвид голямата вероятност нестабилната безизходна ситуация в Украйна да подхранва несигурността в продължение на много години, този въпрос ще разшири пропастта между Запада и Юга през по-голямата част от следващото десетилетие.

Америка и Европа настояват, че допълнителният икономически натиск, оказан от украинския конфликт върху бедните страни, е резултат от откровената „колониална агресия“ на Русия.

Но страните от глобалния Юг виждат лицемерието на Запада.

В тази нестабилна среда Индия ще заеме мястото на лидер на глобалния Юг.

Понастоящем тя действа като съюзник на САЩ в усилията им да овладеят нарастващото влияние на Пекин, но има твърде много търговски възможности, идващи от Китай и Русия, за да бъдат игнорирани.

Що се отнася до търговията, технологиите и промяната на климата, Индия има много общо с развиващия се свят.

Как правителството на Нарендра Моди ще реагира през следващите години на все по-сериозните икономически трудности, с които ще се сблъска страната му?

Настоящото сближаване на Ню Делхи с Вашингтон може би е достигнало висшата си точка.

За да се справят с всички тези трудности през следващото десетилетие, страните от Запада трябва да координират плановете си, доколкото е възможно. Освен това богатите страни трябва да инвестират щедро в глобалната стабилност – независимо дали чрез облекчаване на дълговете, трансфер на технологии или програми за адаптиране към климата.

Възможно ли е да си сътрудничим с Пекин в контекста на нуждите на глобалния Юг?

Засега това изглежда само празна мечта.

Но като най-големият кредитор в света, Китай – дори повече от САЩ и техните съюзници – има какво да губи от сътресенията на нововъзникващите пазари.

В крайна сметка по-конструктивното взаимодействие между Изтока и Запада може да бъде единственият начин да се спаси глобалният Юг от пълен колапс.

 

 

Петя Паликрушева, превод и редакция, Иън Макбремър

Станете почитател на Класа