WION: Путин и Моди ще обсъдят сътрудничеството и ситуацията в Украйна по време на срещата на ШОС в Самарканд

WION: Путин и Моди ще обсъдят сътрудничеството и ситуацията в Украйна по време на срещата на ШОС в Самарканд
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    15.09.2022
  • Share:

Кремъл потвърди, че руският президент Владимир Путин ще проведе двустранна среща с индийския премиер Нарендра Моди в кулоарите на предстоящата среща на ШОС в Самарканд, съобщава WION. Въпреки критиките от Запада, Индия категорично защитава правото си да разширява сътрудничеството и да внася енергоресурси от Русия и активно се застъпва за дипломатическо решение на кризата в Украйна. Предполага се, че тези въпроси ще станат основните теми на срещата, се казва в статията.

 

WION: Путин и Моди ще обсъдят сътрудничеството и ситуацията в Украйна по време на срещата на ШОС в Самарканд

 

 

Руските власти официално потвърдиха, че в рамките на предстоящата среща на върха на Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС) в Самарканд ще бъде организирана и двустранна среща между руския президент Владимир Путин и индийския премиер Нарендра Моди. Това ще бъде първата среща между двамата лидери от началото на руската специална операция в Украйна, според WION.

Последиците от новите санкции, които впоследствие бяха въведени от Запада в отговор на руската политика, се отразиха на световните пазари, провокирайки осезаемо увеличение на цените на храните и енергията.

При тези условия Индия продължава активно да увеличава вноса на енергоресурси от Русия при изгодни условия. И въпреки че това предизвика острите критики от Запада, индийското правителство категорично защитава правото си да развива взаимноизгодно сътрудничество в тази област, се подчертава в статията.

Освен в енергетиката, традиционното сътрудничество между Русия и Индия продължава и в отбранителната сфера. В същото време правителството на Индия постоянно подчертава необходимостта от възобновяване на диалога и използване на дипломатическите методи за разрешаване на обострения конфликт около Украйна, както и свързаните с това сериозни проблеми в икономическата сфера. Индия провежда такава политика както в Съвета за сигурност на ООН, така и в хода на различни телефонни разговори между държавни лидери, се отбелязва в статията.

Предишната двустранна среща се състоя, когато руският президент пътува до Индия през декември 2021 г. за годишната среща на върха, за да се срещне с Моди. Това се случи на фона на съкрътената програма от държавни посещения на фона на пандемията от COVID-19, което също показва близките отношения между двете страни, пише WION.

Връзките с Русия все още са от първостепенно значение за Индия, се подчертава в статията.

По-рано тази година индийският съветник по националната сигурност Аджит Довал посети Москва. Русия е и най-важният партньор в областта на ядрената енергетика. АЕЦ „Куданкулам“ е „един от флагманите на стратегическото партньорство“ в тази област, се казва в статията. Москва също подкрепя членството на Индия в групата на ядрените доставчици.

Космическото сътрудничество традиционно е друг ключов аспект от укрепването на двустранните връзки. Русия обучава индийски астронавти в Центъра за подготовка на космонавти «Гагарин». Те ще участват в първата пилотирана космическа мисия на Индия, наречена «Гагаяна», се обяснява в статията.

Докато украинският конфликт продължава да ескалира, Западът активно се стреми да изолира Русия. На този фон Москва засилва връзките си с напреднали азиатски страни като Китай и Индия, се отбелязва в статията. А срещата с премиера на Индия при тези условия ще се превърне в допълнителна подкрепа за руския президент и демонстрация на разширяването на сътрудничеството в различни области, заключава WION.

 

 

Петя Паликрушева, превод и редакция

Станете почитател на Класа