Консерваторите на Острова загрижени, че Си Дзинпин е поканен на погребението на Елизабет II

Консерваторите на Острова загрижени, че Си Дзинпин е поканен на погребението на Елизабет II
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    16.09.2022
  • Сподели:

Висши тори като Тим Лаутън и Иън Дънкан Смит писаха до министерството на външните работи, изразявайки своята загриженост и с искане поканата към китайското правителство да бъде оттеглена

 

 

Във Великобритания депутати от управляващата Консервативна партия изразиха загриженост, че за държавното погребение на кралицата е поканен китайския президент Си Дзинпин, предаде БНР.

Висши тори като Тим Лаутън и Иън Дънкан Смит писаха до министерството на външните работи, изразявайки своята загриженост и с искане поканата към китайското правителство да бъде оттеглена.

Си Дзинпин е в списъка с поканените държавни глави за погребението на Елизабет II, макар и да не се очаква той да присъства. Посещенията му в Казахстан и Узбекистан тази седмица са първото му излизане от Китай от началото на пандемията с Covid-19.

Вестник „Саут Чайна морнинг пост“ съобщи, че е най-вероятно вицепрезидентът Уан Чишан да отиде във Великобритания, позовавйки се на дипломатически източници.

Миналата година от Камарата на общините заявиха, че срещу уйгурите в Северозападен Китай се извършва геноцид. Около 500 държавни глави и официални чуждестранни гости се очакват за погребеинето на кралицата. В списъка обаче не са представители на Русия и Беларус, а също от Мианмар, Сирия, Венецуела и Афганистан.

От Северна Корея, Иран и Никарагуа пък са поканени само посланиците.

 

 

Станете почитател на Класа