Додик призна, че босненски сръбски агенции подслушват американския посланик в Босна и Херцеговина

Додик призна, че босненски сръбски агенции подслушват американския посланик в Босна и Херцеговина
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    16.09.2022
  • Сподели:

Американските служби съобщиха, че руският олигарх Малофеев е финансирал предизборните кампании на Милорад Додик и неговата партия Съюз на независимите социалдемократи

 

 

Сръбският член на президентството на Босна и Херцеговина Милорад Додик открито призна на партийна среща вчера, че агенции от Република Сръбска /РС/ са подслушвали американския посланик в Босна и Херцеговина Майкъл Мърфи, съобщава вестник "Данас".

Това признание бе направено в деня, когато посланик Мърфи се срещна в Баня Лука с министъра на вътрешните работи на Република Сръбска и съпартиец на Додик Драган Лукач.

"Сега и ние ги подслушваме, не само те нас. Знам за какво говорят. Само преди пет-шест години това не беше възможно. Не можехте и да помислите, че се подслушва американският посланик. Сега само кликваме и знаем какво прави", каза Додик.

"Посланик Мърфи се срещна с министъра на вътрешните работи на РС Драган Лукач и началника на полицията на РС Синиша Кострешевич, с които обсъди ситуацията със сигурността в РС, върховенството на закона и значението на борбата срещу корупцията за бъдещето на РС и цяла Босна и Херцеговина", съобщиха от посолството на САЩ няколко часа преди Додик да признае, че е американският посланик е подслушван.

Милорад Додик е под санкциите на САЩ поради действията му за дестабилизиране на Босна и Херцеговина. Както отбеляза по-рано тази година американското министерство на финансите, Додик заплашва да отцепи РС от институциите на федерацията, подкопава босненските институции и заплашва териториалната цялост на страната. В допълнение към подривните си действия Додик е използвал официалната си позиция в Босна и Херцеговина, за да натрупа лично богатство чрез подкупи и други форми на корупция, допълват от американското министерство на финансите.

Американските служби съобщиха във вторник, че руският олигарх Константин Малофеев е финансирал предизборните кампании на Милорад Додик и неговата партия Съюз на независимите социалдемократи, допълва и "Данас", цитиран от БТА.

 

 

Станете почитател на Класа