Гебрейесус: Пандемията от COVID-19 може да приключи в близко бъдеще

Гебрейесус: Пандемията от COVID-19 може да приключи в близко бъдеще
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    16.09.2022
  • Сподели:

Броят на смъртните случаи, причинени от COVID-19 в световен мащаб, е намалял през последната седмица до най-ниското ниво от март 2020 г. и пандемията от коронавирус може да приключи в близко бъдеще, каза генералният директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус на брифинг в Женева.
„Миналата седмица броят на докладваните седмични смъртни случаи от COVID-19 беше най-ниският от март 2020 г. Никога не сме били в по-добра позиция да сложим край на пандемията. Все още не сме там, но краят се вижда", заяви той.
Гебрейесус сравни борбата с пандемията от коронавирус с маратон, подчертавайки: „Виждаме финалната линия. Ние сме в печеливша позиция. Но сега е най-лошият момент да спрем да бягаме."
Поради това той призова световната общност да положи допълнителни усилия за противодействие на разпространението на заразата. „Ако не се възползваме от тази възможност сега, рискуваме да имаме повече варианти, повече смъртни случаи, повече смущения и повече несигурност. Така че нека се възползваме от тази възможност", каза шефът на СЗО.
Той призова „всички страни да ваксинират напълно най-рисковите групи, включително здравните работници и възрастните хора". Според него това е приоритетна задача по пътя към постигане на целта, поставена от СЗО - да се ваксинират не по-малко от 70% от жителите на всяка страна.
Според седмичната епидемиологична актуализация на СЗО, публикувана в сряда, повече от 3,1 милиона души по света са се заразили с коронавирусна инфекция през последната седмица и около 11 000 са починали. Броят на инфекциите е намалял с 28% спрямо предходните седем дни, докато броят на смъртните случаи е намалял с 22%.

Станете почитател на Класа