Милиардер дарява компанията си за борба с климатичната криза

Милиардер дарява компанията си за борба с климатичната криза
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    16.09.2022
  • Сподели:

Поставяйки нов пример в екологичното корпоративно лидерство, милиардерът собственик на компанията Patagonia, базирана във Вентура, Калифорния, дарява цялата компания за борба с опустошението на климата на Земята, обяви той в сряда.
Основателят на Patagonia Ивон Шуинар, който превърна страстта си към скалното катерене в една от най-успешните марки за спортно облекло в света, дарява цялата компания на уникално структуриран тръст и организация с нестопанска цел, предназначени да насочат всички печалби на компанията към спасяването на планетата.
„Към момента Earth е единственият ни акционер. Всички печалби, завинаги, ще отиват за мисията ни да спасим нашата родна планета"." обяви компанията
83-годишният Шуинар работи със съпругата си и двете си деца, както и с екипи от фирмени адвокати, за да създаде структура, която ще позволи на Patagonia да продължи да работи като компания с печалба, чиито приходи ще отидат в полза на усилията за опазване на околната среда.
„Ако имаме някаква надежда за процъфтяваща планета след 50 години и още за процъфтяващ бизнес – ще трябва всички ние да направим каквото можем с ресурсите, с които разполагаме. Това е нов начин, който открихме да изпълним нашата роля", каза Шуинар в изявление.
Семейството на Шуинар дари 2% от всички акции и всички правомощия за вземане на решения на тръст, който ще наблюдава мисията и ценностите на компанията. Останалите 98% от акциите на компанията ще отидат в Holdfast Collective, организация с нестопанска цел, която ще използва всеки получен долар за борба с екологичната криза, защита на природата и биоразнообразието и подкрепа на процъфтяващи общности възможно най-бързо. Всяка година парите, които Patagonia прави след реинвестиране в бизнеса, ще бъдат разпределяни на организации с нестопанска цел, за да помогнат в борбата с екологичната криза Структурата е предназначена да избегне продажбата на компанията или публичното й предлагане, което би могло да означава промяна в нейните ценности, според изявлението.
„Вместо да станем публични, можете да кажете, че постигаме цел. Вместо да извличаме стойност от природата и да я превръщаме в богатство за инвеститорите, ние ще използваме богатството, създадено от компанията, за да защитим източника на цялото богатство", каза Шуинар.
Новата посока на Patagonia е предназначена да даде пример, който опровергава старата аксиома за акционерния капитализъм, че корпоративните цели, различни от печалбата, просто ще объркат инвеститорите. „Вместо да експлоатираме природните ресурси, за да създадем възвръщаемост за акционерите, ние обръщаме акционерния капитализъм с главата надолу, като превръщаме Земята в наш единствен акционер", пише председателят на борда на Patagonia Чарлз Кон в публикация в списание Fortune.

Станете почитател на Класа