Камила и Меган са обект на малтретиране в TikTok

Камила и Меган са обект на малтретиране в TikTok
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    19.09.2022
  • Сподели:

Докато траурните съобщения за смъртта на кралицата доминираха в телевизионните бюлетини и заглавията на вестниците, друг вид кралско съдържание онлайн привличаше милиони гледания.
Публикации, съдържащи злоупотреба и дезинформация, бяха широко споделяни в социалните медии в дните след разгласяването на новината, а много от тях бяха насочени към Камила, новата кралица консорт. Обработени снимки на херцогинята на Съсекс и публикации, в които се твърди, че кралица Елизабет е била убита, защото е пазила тайни за политици или е била убита от ваксината за Covid-19, също бяха широко разпространени, показва анализът.
В TikTok, най-бързо развиващият се източник на новини в Обединеното кралство, чиято потребителска база е доминирана от Gen Z, най-гледаните клипове на кралска тематика включваха тези, които осмиват външния вид на Камила и я противопоставят на покойната Даяна, принцесата на Уелс.
Други наричаха Камила „зла вещица" и твърдяха, че тя е „кукловод в кралското семейство, който се бори да се сдържа колко е щастлива от смъртта на кралицата". Много бяха популяризирани от акаунти, за които се твърди, че се управляват от млади фенове на Даяна.
Други акаунти споделят подправени снимки на Меган, внушаващи, че тя е била снимана, облечена с тениска с надпис „Кралицата е мъртва". В TikTok, няколко видеоклипа твърдяха, че показват Меган на погребението на кралицата. Едната беше харесана 3,7 милиона пъти – въпреки че погребението, насрочено за понеделник, все още не се беше състояло.
Съдържанието дава представа за естеството на част от информацията за кралското семейство, която се пробутва на онези, които получават новините си в социалните медии. Въпреки че херцогинята на Съсекс е обект на многократни злоупотреби онлайн, хуленето на Камила е по-ново явление сред младите хора.
В продължение на години след разпадането на брака на Даяна с Чарлз през 1996 г. Камила беше характеризирана от някои медии като „разрушителка на брака", обвинявана от мнозина за тяхната раздяла и последвалата смърт на принцесата. Това е смекчено и сега се фокусира върху нейната благотворителна дейност, представяйки я като приятелска и достъпна. В TikTok анти-Камила съдържание – което набира популярност след излъчването на драмата на Netflix The Crown – беше широко рекламирано сред младите хора през последните дни.
Д-р Лора Кланси, медиен преподавател в университета Ланкастър, която е изучавала медийното представяне на кралското семейство, каза, че „капката на негативното отразяване може да има ефект върху оформянето на възгледите на поколението Z за кралското семейство във време, когато дебатите за ролята му в съвременното общество се засилва. Въпреки че голяма част от нея не е изрично антимонархическа, тя със сигурност създава дискурс около монархията по начин, който не е определен от официалния разказ", каза Кланси.
Друга публикация, разпространена широко онлайн, лъжливо твърди, че преди да умре, кралицата е обявила, че има информация, която може да доведе до ареста на бившия кандидат за президент на САЩ Хилари Клинтън. Твърдението съвпада с годишна теория на конспирацията, че Хилари Клинтън и нейният съпруг Бил Клинтън убиват свои политически опоненти, според проверяващи фактите за информационната агенция AFP.
Въпреки че мотивите за публикуване на анти-кралско съдържание варират, това може да генерира голяма възвращаемост за притежателите на акаунти под формата на гледания, харесвания, следвания и приходи от реклама. Някои от акаунтите, публикуващи съдържание срещу Камила и Меган, изглежда са започнали да го правят специално, за да се възползват от повишения интерес към кралските особи.
Акаунтите често са възнаграждавани за изтласкване на огромни обеми информация. Вълната от публикации показва как лошите актьори се стремят да използват възможността от големи новинарски събития, като разпространяват дезинформация и насаждащо омраза съдържание, което след това се „усилва" от платформи за повишаване на ангажираността. Несъмнено платформите разширяват този вид съдържание, защото то кара хората да говорят и привлича вниманието, което следователно води до приходи.
„Бизнес моделите рискуват да имат нетен ефект върху цяло поколение. Това е по-голямо от дебат за кралските особи. Ако виждаме нещо по-често, смятаме, че е по-вероятно да е истина. Това може да оформи младите умове по наистина опасен начин", казват експертите.

Станете почитател на Класа