Посланикът на САЩ в Русия ще бъде назначен на 20 септември

Посланикът на САЩ в Русия ще бъде назначен на 20 септември
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    19.09.2022
  • Сподели:

Белият дом ще обяви името на новия си посланик в Русия следващия вторник, каза заместник-държавният секретар на САЩ по политическите въпроси Виктория Нуланд в интервю за телевизионния канал "Дожд" (считан за чуждестранен агент в Русия). За първи път на поста ще бъде назначена жена, допълни тя.
В момента постът на посланик на САЩ в Русия е вакантен след напускането на 62-годишния Джон Съливан от Москва на 4 септември. Той беше назначен от бившия американски президент Доналд Тръмп, републиканец, през декември 2019 г.
CNN съобщи в сряда, позовавайки се на източници, че президентът на САЩ Джо Байдън планира да номинира настоящия ръководител на американската дипломатическа мисия в Армения Лин Трейси за поста посланик в Русия. Според канала администрацията на Байдън се надява Сенатът на САЩ бързо да одобри номинацията на Трейси и тя скоро да може да започне работа в Москва. Отбелязва се, че американските власти вече са изпратили съответно искане за одобрение до Руската федерация.
Трейси вече е работила в Русия: от 2014-2017 г. тя беше заместник на Джон Тефт, по това време посланик на САЩ в Москва. Ако бъде одобрена, тя ще бъде първата жена, която ще служи като посланик на САЩ в Русия. Трейси е главен пратеник на Вашингтон в Армения от 2019 г.

Станете почитател на Класа