Големите петролни компании признаха, че залъгват обществеността за екологични цели

Големите петролни компании признаха, че залъгват обществеността за екологични цели
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    19.09.2022
  • Сподели:

Критиките в САЩ за залъгването на петролната индустрия по отношение на климатичната криза се засилват, след като вътрешни документи показват, че компаниите са се опитали да се дистанцират от договорените цели в областта на климата и признават, че „залъгват обществеността" за предполагаемите усилия за екологичност и дори пожелали критичните активисти да бъдат налазени от дървеници.
Комуникациите бяха разкрити като част от изслушване в Конгреса, проведено във Вашингтон, където разследването на ролята на изкопаемите горива в стимулирането на климатичната криза изведе документи, получени от петролните гиганти ExxonMobil, Chevron, Shell и BP.
„Първо ви игнорират, след това ви се смеят, след това ви пожелават дървеници", каза Варшини Пракаш, изпълнителен директор на Sunrise. Организацията обвини Shell в „насилие и пренебрегване на благосъстоянието на общностите по целия свят".
Разкритията са част от третото изслушване, проведено от Комисията по надзор и реформа на Камарата на представителите, относно начина, по който индустрията за изкопаеми горива се опитва да попречи на усилията за справяне с климатичната криза. Демократите, които ръководят комисията, призоваха миналата година висши ръководители от петролните компании да свидетелстват, когато те отрекоха да са подвеждали обществеността.
„Новите документи са най-новото доказателство, че петролните гиганти продължават да лъжат относно ангажиментите си да помогнат за решаването на климатичната криза и никога не трябва да им се вярва от политиците. Ако има нещо последователно в позицията на петролните и газовите компании относно климата, това е пълната им неспособност да кажат истината", каза Ричард Уайлс, президент на Центъра за интегритет на климата.
Ро Хана, съпредседател на комитета, каза, че новите документи са „експлозивни" и показват „култура на силно неуважение" към активистите по климата. „Климатичните обещания на петролните гиганти разчитат на недоказана технология, счетоводни трикове и подвеждащ език, за да скрият реалността. Големите ръководители на петрола се присмиват на хората, които се опитват да защитят нашата планета, докато те съзнателно работят, за да я унищожат."
Няколко от имейлите и бележките в публикуваната колекция от документи изглежда показват, че ръководители, служители и лобисти вътрешно се противопоставят публичните изявления на техните компании да действат за намаляване на емисиите за отопление на планетата.
Exxon, която наскоро обяви печалби от 17,9 милиарда долара за трите месеца до юни, повече от три пъти повече от печалбата си през същото тримесечие преди година, публично заяви, че е „ангажирана" с Парижкото споразумение за климата за ограничаване на глобалното отопление. Въпреки това документите, публикувани от ръководената от демократите комисия на Камарата на представителите, включват бележка от август 2019 г. на изпълнителен директор до Дарън Уудс, главен изпълнителен директор на Exxon, относно „необходимостта от премахване на споменаването на Парижкото споразумение от съобщение на лобистка група в индустрията, на която Exxon е член. Подобно изявление би могло да създаде потенциален ангажимент за застъпничество за целите на Парижкото споразумение".
Междувременно Shell се ангажира да стане бизнес с „нетно нулеви емисии до 2050 г." и въпреки това документите показват лична комуникация от 2020 г., в която служителите са призовани никога да „не предполагат или да оставят отворено за възможно погрешно тълкуване, че (нетна нула) е цел на Shell. Shell няма непосредствени планове за преминаване към портфолио с нулеви нетни емисии през следващите 10 до 20 години".
Петролната компания със седалище в Обединеното кралство, която през юли обяви рекордна тримесечна печалба от 11,5 милиарда долара, също изсипа презрение към активистите в областта на климата, като комуникационен специалист в компанията изпрати имейл през 2019 г. пожелавайки „дървеници" на движението Sunrise Movement, ръководено от младежи климатична група на САЩ.
Предишни издания на вътрешни документи показаха, че петролната индустрия е знаела за опустошителното въздействие на изменението на климата, но вместо това е избрала да омаловажава и дори да отрича тези открития публично, за да поддържа своя бизнес модел.

Станете почитател на Класа