САЩ са на ръба на краха, Русия и Китай чакат с нетърпение своя час

САЩ са на ръба на краха, Русия и Китай чакат с нетърпение своя час
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    19.09.2022
  • Сподели:

САЩ стремително губят репутация, пише WP. По време на войната в Ирак доктрината Буш беше осмивана от целия свят, а американците, пътуващи в чужбина, трябваше да се преструват на канадци. Сега ситуацията се влоши още повече: светът без хегемонията на САЩ е точно зад ъгъла, отбелязва авторът.

Превод от The Washington Post, САЩГлавната тема на международната конференция в Юридическата школа Буцериус в Хамбург, която събра десетки млади лидери от цял ​​свят, е: „Лице в лице пред новите реалности: глобалното управление под напрежение“.

И какво видях там аз, журналистът от САЩ?

Че в очите на останалия свят американската светлина е помръкнала.

Стана ясно, че за мнозина на конференцията, от Германия до Монголия, от Гана до Украйна, Съединените щати са се превърнали в символ на демократичен упадък и дезинформация, чиито граждани са недоволни и отричат ​​самата обективна реалност, и чиито институции все повече са осакатени.

Не искаме онези, които са загубили работата си поради промяната на климата, да свършат като тръмписти или нещо подобно“, каза европейски външен министър, докато обсъждаше предстоящите реформи в икономиката.

Другите участници в конференцията гледаха състрадателно към мен, а на лицата им се четеше съжаление.

Репутацията на САЩ се влошава от поне две десетилетия. По време на войната в Ирак доктрината Буш беше осмивана от целия свят, а американските туристи в чужбина, за да не се позорят, се правеха на канадци. Оттогава това се превърна в клише.

Страната ни като цяло се слави със своя егоцентризъм.

Само 20% от американците говорят втори език (в сравнение с 65% в Европейския съюз), така че не е чудно, че повечето американци не се интересуват какво мислят за тях в Европа — или в останалия свят.

Докато светлината на Съединените щати помръква, нашите конкуренти — безмилостният Китай и непредсказуемата и агресивна Русия — жадно очакват своя час.

Светът се отнася към нашия упадък сериозно.

 

 

К.К

Станете почитател на Класа