Washington Times: САЩ са обезпокоени от изтичане на секретни данни към чужди държави

Washington Times: САЩ са обезпокоени от изтичане на секретни данни към чужди държави
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    23.09.2022
  • Share:

Правителството на САЩ може да не е в състояние да защити частния бизнес и университетите от влиянието на чуждестранните разузнавателни агенти, пише The Washington Times, позовавайки се на доклад на Комисията по разузнаването на Сената на САЩ. Според сенатор Марко Рубио американските агенции не са готови за новата епоха на кибер взломове и сложна дезинформация.

 

Миналата сряда редица американски конгресмени изразиха безпокойството си, че правителството на САЩ не е в състояние да защити частния бизнес, университетите и студентите от чуждестранните разузнавателни агенти, които искат да откраднат технологии и да разпространят влиянието си в американското общество, пише The Washington Times.

Членове на комисията по разузнаване на Сената на САЩ публикуваха доклад, който показва несъответствието между това къде се намира класифицираната информация за националната сигурност и това, което държавата трябва да защитава, пише вестникът. Сенатор Марко Рубио каза, че американските агенции не са подготвени за настоящата епоха на кибер взломове, сложна дезинформация и стремежът на Китай към игра от дългосрочен характер.

Според The ​​Washington Times докладът на комисията по разузнаването се основава на информация от много настоящи и бивши служители на контраразузнаването, които са открили, че чуждестранните разузнавателни агенции сега не само се интересуват от държавните тайни, но и се насочват към информация, съхранявана от различни правителствени служби, както и от частния бизнес и университетите.

„Въздействието на всички тези предизвикателства е ясно: чуждестранните конкуренти подкопават активите на САЩ по света, придобиват милиарди долари от американския изследователски и технологичен сектор, подкопават конкурентоспособността на американските компании и икономическото господство на САЩ, крадат чувствителна информация за американските граждани и се намесват във вътрешните работи“, цитира The Washington Times част от доклада на комисията по разузнаването.

В писмените си коментари сенатор Рубио твърди, че ФБР трябва да увеличи усилията си, за да предупреди университетите и компаниите за китайската заплаха. Според бившия директор на контраразузнаването на САЩ Уилям Еванина обаче намесата на ФБР идва твърде късно – а това означава, че щетите вече са нанесени.

 

 

Петя Паликрушева, превод и редакция

Станете почитател на Класа