Есента ще бъде гореща: САЩ упорито тласкат Русия към втора Карибска криза

Есента ще бъде гореща: САЩ упорито тласкат Русия към втора Карибска криза
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    23.09.2022
  • Share:

Съединените щати планомерно тласкат към максимално намаляване на дипломатическите отношения с Русия, което преди 60 години доведе до криза на ръба на ядрена война.

 

Есента ще бъде гореща: САЩ упорито тласкат Русия към втора Карибска криза

 

 

Внезапното заминаване на американския посланик в Москва Джак Съливан в родината му наистина може да се нарече случайност. Той беше прикрит повече или по-малко старателно, обяснявайки го като семейна трагедия. Но заместникът на дипломата очевидно няма да бъде изпратен в близко бъдеще. Сега Конгресът е толкова зает с кампанията, че просто няма време да изпрати нов посланик.

Завоалираното отзоваване на посланика удобно се наслагва върху отказа за издаване на виза на главата на руското външно министерство за участие в Общото събрание на ООН в Ню Йорк.

САЩ все още деликатно и неофициално прекъсват дипломатическите си отношения с Русия.

Скоро може да дойде моментът, когато изобщо няма да има канали за преговори.

Последният път подобно прекъсване на комуникацията доведе до Кубинската ракетна криза.

Сега Вашингтон плавно води към повторение на тази ситуация. Може би дори несъзнателно, без да си представя какви ще са последствията, но със същия изключително опасен резултат за целия свят.

Това мнение заедно с политолога Сергеай Карнаухов сподели старши научният сътрудник на Института за САЩ и Канада Владимир Василиев, подчертавайки, че Вашингтон в дадения момент максимално ще повиши градуса на изостряне, разбивайки последните възможности «да върнат ситуацията назад» и да се договорят с Москва.

Те направиха още една крачка към съкращаване на дипломатическите отношения. Следващият етап е визата на Лавров за Общото събрание.
Доколкото знам, този проблем все още не е решен. Също много важен момент. Когато няма обратна връзка, всичко е възможно.
С наближаването на поредната годишнина от кризата от 1962 г. в Карибите естествено възникват паралели.
Все пак и тогава се е случвало, когато е нямало връзки.

Съединените щати тласкат Русия към втора карибска криза, но едва ли дори го разбират.
Ситуацията е много опасна и към края на есента ще стане още по-горещо“, предупреди професорът.

Василиев отбеляза, че политиката на Вашингтон за прекъсване на отношенията най-малкото тласка Москва към радикален преглед както на външната, така и на икономическата политика.

Но липса на контакти и надежда за затопляне има достатъчно сериозни плюсове. Главното е Русия да ги вземете предвид и да ги използва ефективно.

 

 

ПП

 

Осень будет жаркой: США упорно подталкивают Россию ко второму Карибскому кризису

 

 

„Е, Съливан се прибра у дома. Предполагам, че смъртта на жена му беше сериозен шок за него. Но съм почти сигурен, че в близко бъдеще няма да видим нов посланик.Тоест по същество американците може да са отзовали посланика.

Станете почитател на Класа