Русия може да мобилизира до 1 млн. резервисти

Русия може да мобилизира до 1 млн. резервисти
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    23.09.2022
  • Share:

Мобилизацията в Русия е в ход. На Запад има съмнения относно качеството на бъдещите бойци. Кремъл омаловажава броя на руснаците, които бягат от проекта. Външните министри на враждуващите страни се срещнаха в Съвета за сигурност на ООН, а в Германия национализира още един газов вносител. 211-ият ден от войната накратко.

Загинали при обстрел на сепаратисткия център в Донецк

Дебатът за руската мобилизация измести на заден план боевете в Украйна, но те продължават. В крепостта на сепаратистите в източната част на Украйна - Донецк, най-малко шестима души бяха убити от артилерийски огън. Шестима души са ранени, съобщи в Telegram ръководителят на градската администрация на Донецк Алексей Кулемсин. 48-годишният обвинява украинската армия за обстрела. 

Украинският губернатор на региона Олександър Старух на свой ред обвини руските военни в Telegram, че са обстрелвали град Запорожие. Той обаче не дава подробности за щетите и жертвите. Освен това украинските военни твърдят, че са свалили два руски безпилотни самолета и боен хеликоптер Ми-24 край град Костромка. Костромка се намира в Херсонска област, където украинските войски наскоро започнаха контраофанзива.

Твърди се, че Русия е мобилизирала и арестувани на протестите

Ден след обявяването на частичната мобилизация тя продължава да бъде централна тема около руската инвазия в Украйна. Още в навечерието хиляди руснаци излязоха на протест по улиците срещу наборната военна служба на младите мъже и обявената мярка. Има повече от хиляда ареста. Според някои активисти за граждански права някои от арестуваните са получили документите си за военна повинност още в полицейския участък.

Американците и британците се съмняват в качеството на резервистите

На Запад има сериозни съмнения относно ефективността на призованите от Русия резервисти. „Русия вероятно ще се сблъска с логистични и административни предизвикателства дори при събирането на 300 000 войници", заяви британското министерство на отбраната, позовавайки се на разузнавателни данни. 

Новоназначените военнослужещи обаче „едва ли ще бъдат готови за бойни действия в продължение на месеци". Американският мозъчен тръст Institute for the Study of War е на подобно мнение. Той твърди, че има противоречиви данни за степента, в която руските резервисти се подготвят за изпращането си на терен в рамките на частичната мобилизация. Предполага се, че голяма част от тях по принцип са доста зле обучени и не получават никакво опреснително обучение.

Русия може да свика до 1 млн. резервисти

Съществуват обаче и съмнения относно броя на споменатите резервисти. Интернет порталът на вестник „Новая газета", който междувременно е спрян в Русия, пише, че президентът Владимир Путин е дал на Министерството на отбраната свобода на действие да мобилизира до един милион души. Това се посочва в точка 7 от указа на Путин от сряда. Тази точка липсва в публикацията и е класифицирана като "Само за служебно ползване".

 

 

Станете почитател на Класа