Лавров обеща "пълна защита" на всички анексирани от Русия територии

Лавров обеща "пълна защита" на всички анексирани от Русия територии
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    26.09.2022
  • Share:

Всички закони, доктрини и стратегии на Руската федерация са в сила за цялата ѝ територия, заяви руският външен министър

 

Руският външен министър Сергей Лавров заяви в сряда, че областите в Украйна, където се провеждат спорните референдуми, ще бъдат „под пълната защита“ на Русия, ако бъдат анексирани от Москва. Той заяви това на фона на опасения, че Русия може да ескалира още повече конфликта и дори да използва ядрени оръжия, предава Ройтерс.

Външният министър Сергей Лавров, който говори пред Общото събрание на ООН и пред световни медии в Ню Йорк, се опита да оправдае нашествието на Русия през февруари в съседната страна, като повтори неверните твърдения на Москва, че избраното правителство в Киев е незаконно установено, пълно с неонацисти и потиска рускоговорещото население в източната част на страната.

В петък Русия започна референдуми в четири източни украински области с цел да анексира територии, които завладя със сила. Киев заяви, че жителите са принуждавани да гласуват и не им е позволено да напуснат областите по време на четиридневния вот, който западните страни осъдиха като измама, целяща да оправдае ескалация в седеммесечната война.

„След тези референдуми Русия, разбира се, ще спази изразената воля на хората, които от дълги години страдат заради злоупотреби на неонацисткия режим“, каза Лавров на пресконференция след обръщението си пред Общото събрание.

Запитан дали Русия има основания да използва ядрени оръжия, за да защити анексираните области от Украйна, Лавров заяви, че руската територия, включително територии, „вписани допълнително“ в конституцията на Русия в бъдеще, „са под пълната защита на държавата“.

„Всички закони, доктрини, концепции и стратегии на Руската федерация са в сила за цялата ѝ територия“, каза още той, имайки предвид конкретно доктрината на Русия за използване на ядрени оръжия.

Коментарът му се случва след явното предупреждение в четвъртък на бившия президент Дмитрий Медведев, съюзник на президента Владимир Путин, че всички оръжия в арсенала на Москва, включително стратегически ядрени оръжия, може да бъдат използвани за защита на включени в Русия територии.

Украинският външен министър Дмитро Кулеба заяви, че думите на Лавров и по-ранно изявление на Путин, когато той заяви, че не блъфира с използването на ядрени оръжия, са „безотговорни“ и „напълно неприемливи“.

„Украйна няма да се предаде. Призоваваме всички ядрени сили да говорят сега и да покажат ясно на Русия, че подобна реторика излага света на опасност и няма да бъде толерирана“, написа Кулеба в Twitter.

Мобилизация

В сряда Путин нареди първата мобилизация в страната от Втората световна война, след което някои руснаци побързаха да се насочат към границите, трафикът по границите с Финландия и Грузия нарасна, а цените на самолетните билети от Москва се увеличиха главоломно.

На въпрос защо толкова много руснаци напускат страната Лавров отбеляза правото на свободно движение.

 

 

Станете почитател на Класа