Което е добро за Америка, е смърт за Европа!

Което е добро за Америка, е смърт за Европа!
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    26.09.2022
  • Share:

ЕС отпада от числото на икономическите конкуренти на Америка

 

Високите цени на газа принуждават европейските компании да преместят производството си в САЩ, пише The Wall Street Journal .

Изправени пред главоломно високите цени на природния газ, европейската стомана, торове и други основни икономически стоки постепенно преместват дейността си в Съединените щати, където са привлечени от по-стабилни цени на енергията и силната държавна подкрепа “, пише WSJ .

Това заплашва Европа с „нова ера на деиндустриализация“, което важи особено за тези компании, които произвеждат енергоемки продукти.

Холандската химическа компания OCI NV намали драстично производството на амоняк в Европа през септември и обяви разширяването на подобен завод в Бомонт, Тексас. Датската компания за бижута Pandora и германският автомобилен гигант Volkswagen обявиха разширение на дейността си в Съединените щати.

Tesla на Илон Мъск спря плановете си за производство на акумулаторни батерии в Германия и проучва възможностите за данъчни облекчения, съгласно Закона за намаляване на инфлацията на президента Байдън, подписан през август.

Стефан Боргас, главен изпълнителен директор на австрийската компания за производство на огнеупорни материали RHI Magnesita , обяви увеличение на американските инвестиции. Базираната в Люксембург ArcelorMittal обяви съкращения на производството в два германски завода и отчете по-високи от очакваните печалби от инвестицията си в завод в Тексас, който произвежда горещо брикетирано желязо, използвано в производството на стомана.

Свен Торе Холсетер, главен изпълнителен директор на големия норвежки завод за торове Yara International , каза, че на европейските производители ще бъде трудно да останат конкурентоспособни при липсата на по-ниски цени на газа и "някои индустрии безвъзвратно ще преместят производството си в други страни" , предимно в Съединени щати.

Една от най-засегнатите беше европейската металургия. До средата на септември общо 15 стоманодобивни предприятия в Европа са спрели или планират да спрат производството.

ArcelorMittal , вторият по големина производител на стомана в света, всъщност хвърли бялото знаме на капитулацията. Компанията обяви , че ще затвори два завода в Хамбург и Бремен поради "неустойчиво увеличение на цените на енергията". ArcelorMittal също ще затвори доменните пещи на Dunkirk във Франция и завода на компанията в Астурия в Испания . В Полша ArcelorMittal планира да затвори една от двете си доменни пещи в стоманодобивния завод Dąbrowa Górnicza.

Според ArcelorMittal европейската металургия не може да бъде конкурентоспособна при сегашните цени на газа.

Ръководителят на най-големия германски производител на стомана, групата компании Georgsmarienhütte Unternehmensgruppe (GMH) , Александър Бекер, призна в интервю за списание Spiegel , че „дори ако цените на газа да замръзнат“ , GMH ще фалира през следващата година.

Ръководителят на Асоциацията на германските профсъюзи Ясмин Фахими предупреждава , че поради рязкото покачване на цените на газа и електроенергията, серия от фалити ще обхванат германската индустрия.

Деиндустриализацията е в ход и в Обединеното кралство. Поради нарастващите цени на енергията 60% от британските фабрики може да спрат работа в близко бъдеще, съобщава Bloomberg .

Според Европейската асоциация за търговия с метали Eurometaux половината от производството на алуминий и цинк в Европа е спряна“, пише The New York Times , като признава, че „до известна степен кризата е отговор на европейските санкции, предназначени да накажат Москва...”.

Европейските производители не могат да се възстановят от спирането на доставките на руски газ “ , оплаква се The Wall Street Journal . „Тъй като европейските страни се стремят да спрат да купуват руска енергия, това вече доведе до рязък спад в техните икономики “ , добавя Daily Telegraph .

Ако разликата в цената на енергията между САЩ и останалия свят продължи, някои производствени индустрии може да се преместят в САЩ “, казва Силвия Арданя, ръководител на европейските икономически изследвания в Barclays Bank , сигнализирайки, че индустриален капацитет ще бъде пренесен в Америка не само от европейските производители. „Американската индустрия ще бъде големият печеливш“.

Без значение колко струва газът в Европа, цените в САЩ винаги ще бъдат значително по-ниски поради значителното увеличение на производството на LNG от собствените находища. САЩ са на път да изпреварят Катар и Австралия като най-големия износител на LNG в света още през 2022 г.

Износът на втечнен природен газ от САЩ се увеличи до средата на лятото , тъй като допълнителен капацитет се появи в новия терминал Calcasieu Pass на Venture Global LNG Inc в Камерън Париш, Луизиана, както и поради увеличението на производството на най-големия износител в САЩ Cheniere Energy Inc.

През август цената на природния газ в САЩ беше десет пъти по-ниска, отколкото в Европа . С такъв гигантски марж американските LNG компании са се насочили към европейския газов пазар, опитвайки се да се възползват от ситуацията, при това максимално да се възползват от нея.

А Европа, която САЩ се опитват да „отърват“ от руските енергийни ресурси, се превърна в заложник на ситуацията. Страните от ЕС са принудени да плащат за LNG на Вашингтон, изпразвайки бюджетите си и пълнейки американския. „Американските бизнесмени, които продават суровини на европейците, правят добри пари от това “ , пише швейцарският вестник Blick .

В резултат на инспирираната от САЩ енергийна криза, Европа ще се пристрасти към американския газ, чиято цена ще се определя отвъд океана. И тогава европейската индустрия ще бъде пренастроена. Онези индустриалци, които оцелеят, ще се преместят в Съединените щати и Европейският съюз ще изпадне от редиците на икономическите конкуренти на Америка.

 

 

Владимир Прохватилов, Превод: ЕС, Поглед.инфо

Станете почитател на Класа