Покривите на автобусните спирки стават градини за пчели и пеперуди

Покривите на автобусните спирки стават градини за пчели и пеперуди
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    27.09.2022
  • Сподели:

Пеперудите и пчелите получават собствена транспортна мрежа, тъй като „пчелните автобусни спирки" започват да се появяват в градовете в Обединеното кралство и в цяла Европа. Скромните покриви на автобусни спирки се превръщат в цветни бунтове, като броят на миниатюрните градини – пълни с щадяща опрашителите флора като диви ягоди, макове и теменуги – ще се увеличи с 50% в Обединеното кралство до края на тази година.
Лестър е начело с 30 спирки за пчелни автобуси, инсталирани от 2021 г. насам. Дарби има 18, а други има в Саутхамптън, Нюкасъл, Съндърланд, Дарби, Оксфорд, Кардиф и Глазгоу. Съветът на Брайтън постави такъв миналата година, след като петиция беше подписана от почти 50 000 души.
„Искаме да го направим във възможно най-много градове в Обединеното кралство", каза Луиз Стубингс, творчески директор в Clear Channel UK, която управлява 30 000 търговски приюти от името на общините. Средният автобусен навес има срок на годност най-малко 20 години. Тези с живи покриви трябва да бъдат специално проектирани, тъй като почвата е толкова тежка, особено когато е пълна с вода, и Clear Channel ги инсталира само там, където навесите трябва да бъдат подменени. Clear Channel има за цел да създаде най-малко 1000 спирки за пчелни автобуси в Обединеното кралство, надяваме се повече. Те вече са установени в Холандия, Дания и Швеция, а компанията ги изгражда във Франция и Белгия, като запитвания идват дори от Канада и Австралия.
„Искаме да разпространим това във възможно най-много страни. Ние виждаме това като дългосрочно, мащабируемо допълнение към нашите автобусни навеси. Бихме искали да ги правим навсякъде, положителните ефекти са невероятни", каза Стъбингс.
Местни цветя като фий, мащерка и див майоран са избрани за привличане на редица опрашители, включващи обикновени пчели, земни пчели, паунови пеперуди, малки пеперуди с черупка на костенурка и карирани мухи. Освен ползите за дивата природа, покривите също абсорбират дъждовна вода и имат малък принос за компенсиране на ефекта на градския топлинен остров. Градините все още не са достигнали максимален растеж и видимост, но в нормална година без суша те изискват малко поддръжка освен плевене и подрязване два пъти годишно.
Националната картина за природата е мрачна, като 97% от ливадите с диви цветя в Англия са загубени след Втората световна война. По-рано тази година проучване, което разглежда знаците върху регистрационните табели на автомобили, установи, че броят на летящите насекоми във Великобритания се е сринал с близо 60% от 2004 г. насам, резултати, които са в съответствие с пониженията, регистрирани другаде.
Холандските градове успяха да стабилизират популациите на градските пчели през последните години, установи проучване от миналата година, след десетилетия на спад, а пчелните хотели и спирките за пчели бяха сред техните решения. Утрехт, който беше първият град Европа, който има автобусни спирки за пчели, сега има повече от 300. Той е създал политиката „Без неизползвани покриви", при която всеки покрив вече ще бъде озеленен с растения и мъхове или ще има слънчеви панели.

Станете почитател на Класа