Референдумите за присъединяване към Русия

Референдумите за присъединяване към Русия
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    27.09.2022
  • Сподели:

Референдумът за присъединяването на Луганската народна република (ЛНР) към Русия е признат за валиден, тъй като избирателната активност е надхвърлила 50%, каза Елена Кравченко, председател на Централната избирателна комисия (ЦИК) на ЛНР.
„Отчита се висока избирателна активност от цялата територия на Луганската народна република. След три дни гласуване активността надхвърли 50%, така че референдумът се признава за валиден", каза тя. Според Кравченко в момента избирателната активност е 76,09%. В републиката има 1 360 768 избиратели.
Тя каза, че най-висока избирателна активност е отчетена в Луганск, Антрацит и Краснодон. „Висока избирателна активност се отчита и от освободените територии", каза тя и добави, че избирателната комисия ще възобнови работата си в понеделник.
Завърши третият ден от гласуването на референдумите за присъединяване към Русия в Луганската и Донецката народни републики (ЛНР, ДНР), както и в Запорожка и Херсонска области. Референдумите бяха признати за валидни в първите три региона, тъй като избирателната активност надхвърли 50%. Процесът на гласуване продължава на фона на обстрели от страна на украинската армия.
Референдумите в Донецката и Луганската народни републики са признати за валидни, тъй като над 50% от избирателите вече са гласували. Избирателната активност в момента е 76,09% в ЛНР и 77,12% в ДНР. Международни наблюдатели казаха на брифинг в Донецк, че процесът на гласуване е в съответствие с всички международни принципи. Според лидера на ДНР Денис Пушилин, наблюдателите не са забелязали нарушения в републиката.
Избирателната активност достигна 51,55% в Запорожка област (включително гласовете, подадени в чужбина) и 48,91% в Херсонска област. Чуждестранните наблюдатели, включително от Сърбия, Германия, Франция и Турция, не са докладвали засега нередности по време на плебисцитите в двата региона.

Станете почитател на Класа