Турското правителство ще обсъди алтернативи на руската платежна система Мир

Турското правителство ще обсъди алтернативи на руската платежна система Мир
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    27.09.2022
  • Сподели:

Турското правителство на заседание, председателствано от президента Тайип Ердоган, ще разгледа ситуацията в икономиката, включително използването на разплащателните карти Мир в страната и възможните алтернативи на руската платежна система, каза източник в Анкара.
Миналата седмица турският президент Реджеп Тайип Ердоган проведе закрита среща в Истанбул относно използването на руските банкови карти Мир в страната и възможните алтернативи на платежната система. Срещата продължи почти шест часа и на нея присъстваха ръководителите на Министерството на финансите и Централната банка, както и ръководители на водещи турски банки, според телевизионния канал TRT. Към момента няма информация за взетите решения на срещата.
По-рано беше съобщено, че турските банки Is Bankasi и Denizbank са спрели тегленето на турски лири от банкови карти на руската платежна система Мир.
Министерството на финансите на САЩ заяви миналата седмица, че е готово да наложи повече санкции за подкрепа на опитите на Москва да разшири използването на платежната си система Мир извън Руската федерация. Междувременно главният изпълнителен директор на Националната платежна картова система Владимир Комлев попадна в черния списък на САЩ.

Станете почитател на Класа