"Почти свободен". Как един затворник е вербувани да се бие и да умре в Украйна

"Почти свободен". Как един затворник е вербувани да се бие и да умре в Украйна
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    27.09.2022
  • Сподели:

Петима руснаци, загинали на бойното поле в Украйна, са погребани един до друг край Санкт Петербург. Единият от тях е затворник, пратен на фронта с обещанието, че ще бъде свободен след края на войната. Застига го обаче друга съдба.

На гробището Петергоф в Санкт Петербург това лято се появиха пет нови гроба, далеч от останалите гробове. И петте - еднакви, с дървени кръстове, черни плочи с имена в златни букви и дати на раждане и смърт, рамкирани снимки зад стъкло с черна панделка, опъната върху тях. Гробовете се отличават по това, че са обсипани със свежи цветя и венци, някои от които са в цветовете на руското знаме.

Там са погребани петима мъже, загинали на фронта в Украйна. Двама от тях със сигурност са осъждани за престъпления в Русия преди това. Радио Свободна Европа/Радио Свобода проследи историята на единия, за да разбере как един затворник може да се окаже на бойното поле и на практика така да бъде освободен от наказателна отговорност.

 

Кои са петимата

 

Сред погребаните са Сергей Шалунов, загинал във войната в Украйна на 17 юни, Александър Герасимов, починал на 14 август, и млад мъж, чиято снимка е с офицерска униформа с пагони на лейтенант.

Смъртта на първите двама беше официално съобщена от губернаторите съответно на Ленинградска област и на Санкт Петербург. За третия РСЕ/РС не можа да намери официални съболезнования, публикувани в медиите или в социалните мрежи.

 

Току що изкопаните гробове на петима мъже, които изглежда са загинали в битките в Украйна. Гробището Петергоф, Санкт Петербург.

 

Що се отнася до другите два гроба, единият е на Александър Романовски, който е осъден за убийство и грабеж и е родом от Чудов, Новгородска област. Гробът на Романовски беше посетен от Евгений Пригожин, близък сътрудник на руския президент Владимир Путин, за когото се знае, че контролира частната паравоенна групировка "Вагнер", изпратила хора да се бият в Украйна. В края на септември той за първи път потвърди публично тези информации.

Чрез пресслужбата на своята компания "Конкорд", Пригожин каза, че е дошъл специално да посети гроба на Романовски.

„Положих цветя на гроба на човек, който наскоро беше осъден и почина на 1 август, защитавайки интересите на нашата родина от врага“, каза той.

До гроба на Романовски е този на друг бивш затворник от Санкт Петербург, 53-годишният Едуард Анисимов. Близки и познати на Анисимов потвърдиха пред РСЕ/РС, че той е излежавал присъда в затвор в Санкт Петербург и е починал в Украйна.

 

Изпразването на затворите

 

Роднини на затворници от района на Санкт Петербург казаха пред журналисти, че представители на "Вагнер" са дошли и са предложили на затворниците шанс да отидат като доброволци на война.

В замяна са им обещани по 200 000 рубли (3300 долара) и свобода, ако се бият в конфликта в продължение на шест месеца. В нощта на 6 юли, според руската медия IStories, първата група от около 40 затворници е била изведена от Яблоневка, един от затворите. На 25 юли беше съобщено за смъртта на поне трима от тях.

Пригожин тогава отхвърли тези информации и повтори твърденията си, че няма нищо общо с "Вагнер", която според западни правителства Кремъл е използвал в конфликти в Украйна, Либия, Сирия, Судан, Мозамбик и Централноафриканската република.

 

 

 

 

На 18 септември шестима членове на президентския Съвет по правата на човека се обърнаха към главния прокурор на Русия Игор Краснов с молба да изясни на какво основание затворници с неизлежани присъди се изпращат в Украйна за участие в „специалната военна операция“, както Кремъл настоява да се нарича нахлуването в Украйна.

В искането се казва, че информация за изпращане на затворници на фронта дори е била съобщена от държавни медии и че някои от наетите затворници са били осъдени за тежки престъпления.

Правозащитници казват, че затворник, който не е излежал пълната си присъда, може да бъде освободен само въз основа на президентско помилване, амнистия, обявена от Държавната дума, или съдебно решение за условно освобождаване.

 

Как е привлечен Анисимов

Близки и познати на Анисимов потвърдиха пред РСЕ/РС, че той е бил в затвора и е бил изпратен да се бие в Украйна от частна военна организация. Близък роднина, пожелал анонимност от съображения за сигурност, е разбрал, че той заминава за Украйна, от телефонен разговор, проведен "в деня, когато щяха да го изпратят там".

„Той каза, че са дошли представители на ЧВК (частна военна компания). Обещали планини от злато, казали, че след шест месеца ще може да се измъкне оттам. Обещали и финансова помощ“, казва роднината.

„Затворниците бяха интервюирани. Той се съгласи… тъй като беше военен. И това е всичко, замина".

Анисимов не е казал дали са били пращани и други представители на групата при него.

"Разбира се, той обясни [защо се съгласи да отиде на война]: Условията зад решетките са ужасни, кой иска да остане в затвора когато ти кажат, че [имаш шанс да си тръгнеш]? Опитах се да го разубедя, но сами разбирате, той беше голям човек", каза роднината.

 

Кой е бил той

 

Анисимов е роден и израснал в Сибир, но от доста време е живеел в Санкт Петербург. Няколко години работи като шофьор в немска фирма. От материалите по наказателното дело става ясно, че Анисимов е бил задържан през ноември 2018 г. по обвинение в продажба на голямо количество наркотици.

Анисимов се признава за виновен. На процеса той казва, че през 2017 г. се е срещнал с хора, "замесени в наркотрафик", които са му направили предложение за продажба на дрога. Но Анисимов не посочва имената им по време на процеса, страхувайки се за собствения си живот и живота на близките си. Пред съда той предполага, че хората, с които се среща, са свързани с органите на реда.

През лятото на 2020 г. съд в Ленинградска област осъжда Анисимов на девет години и 10 месеца затвор и глоба от 300 000 рубли (4900 долара). При произнасянето на присъдата съдът взема предвид вече прекараните близо 20 месеца в следствения арест, така че му остават малко повече от осем години.

След като е освободен, за да се бие в Украйна, Анисимов успява да се свърже с децата си. По време на разговор с дъщеря си той казва, че вече е "почти свободен".

„Каза ми, че трябва да се подготвят 14 дни. След това се свърза, но аз нямах време да вдигна телефона“, спомня си близкият роднина, според когото около 5 юли Анисимов се обадил и на сестра си и казал и на нея, „че е почти свободен“.

Сестрата на Анисимов първа получава новината за смъртта на брат си. Погребението се състои на гробището в Петергоф.

Според друг познат на Анисимов той е загинал в контролирания от сепаратистите район на източната Луганска област на Украйна и е награден с два медала. Руските власти не са съобщили официално за награждаването на Анисимов с медали и на сайта на Кремъл не са публикувани укази.

Близкият роднина на Анисимов потвърди, че той е получил награди посмъртно, но роднината му не е виждал тези награди и не знае никакви подробности. Той също така не знае дали семейството на загиналия ще получи обезщетение за смъртта на Анисимов.

Бившата съпруга на починалия затворник отказа да говори с РСЕ/СЕ, като обвини кореспондента на медията в „шпионаж за СБУ“, украинската служба за сигурност, и каза, че е забранила „събирането и разпространението“ на информация за личния живот на семейството си, „както сегашния, така и миналия".

Станете почитател на Класа