Трагедията в Ижевск: време е да се направят изводи

Трагедията в Ижевск: време е да се направят изводи
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    27.09.2022
  • Сподели:

Сутринта на 26 септември 2022 г., беше извършена чудовищна терористична атака в училище № 88 в Ижевск. Според телеграм канала на РИА Новости един от бившите ученици на училището, 34-годишният Артем Казанцев, е дошъл с намерението да нападне учители и ученици на училището. Като се има предвид, че нападателят е бил облечен в черни дрехи с балаклава, които са имали символи и атрибути на идеологията на фашизма, можем да заключим, че той се е придържал към тази крайна ултрадясна идеология. След стрелбата нарушителят се е застрелял.

 

По последни данни 24 души са ранени, 15 души са загинали: 4 възрастни (2 пазачи и 2 учители), 11 деца, включително първокласници.

 

Депутатът от Държавната дума Александър Хинштейн коментира случилото се в своя канал в Telegram:

 

„Училището в Ижевск, където днес се случи трагедията, се охраняваше не от баба гледачка, а от двама частни охранители от Щита. В момента на атаката те са успели да натиснат алармения бутон, изписан на дистанционното управление на частната охрана на Националната гвардия.

 

Трагедия в Ижевске: пора делать выводы

 

Друго нещо е, че охраната не е имала оръжие и специално оборудване. И двамата, за съжаление, починаха.

 

Дали да се въоръжава училищната охрана е спорен въпрос. Наличието на оръжие в училището е допълнителен и много сериозен източник на опасност. Но ето какво не подлежи на съмнение: необходимостта всички училища да бъдат оборудвани със система за видеонаблюдение и автоматично блокиране на входните врати. Това е обсъждано много пъти, но...

 

Наистина се надявам, че днешната трагедия ще бъде последната точка, след която всички училища наистина ще бъдат надеждно защитени. Успяха да им осигурят (непременно!) алармени бутони.

Юрий Селиванов, колумнист на ИА News Front и военен експерт, даде своя коментар за трагедията пред нашето издание:

 

„Колкото по-малко „американска демокрация“ имаме тук, тоест всепозволеността и животинския егоизъм, поети с майчиното мляко, и колкото повече съветски ред има, толкова по-малко ще бъде този ужас. В една нормална държава - СССР, такава диващина не е имало. Що за държава е тази, в която няма смъртно наказание и за най-тежките престъпления? САЩ го имат, Китай го има, но ние не.

 

Также Юрий Селиванов считает, что российская правовая система пока еще находится в заложниках у системы либеральных реформ начала 90-х годов, когда, под влиянием американского и европейского истеблишмента, после распада СССР была отменена смертная казнь, и добавил, что пора ломать эту систему.

 

«Преступник по-настоящему боится только одного — смертного приговора. От всего остального он откупится или сбежит. И хватит рассказывать сказки про то, что пожизненное, дескать еще хуже. Это самообман. Смерть всегда хуже жизни. А государство должно защищать не жизни убийц, а жизни тех, кого они убивают.»

 

Также ситуацию прокомментировала нашему изданию главный редактор издания «Реальная Россия» Ирина Гирш:

«В настоящее время главным считаю сделать правильные выводы и провести грамотное расследование. Заподозрить связь с украинскими фашистами или СБУ — это самое простое в этой ситуации, но надо смотреть правде в глаза: люди в нервном напряжении находятся давно, осенью психиатрические заболевания начинают активно и страшно обостряться. В школах и детских садах охрана никакая.

 

Каква е историята на училищата? Понякога чрез баба, леля, чичо на охранителя родителите не могат да влязат в кабинета на директора или директора, но убийците минават тихо. И в крайна сметка Ижевск далеч не е първият случай. Какви са изводите?

 

Депутатите след всеки подобен инцидент започват да описват насилствена дейност, като предлагат някои стъпки за решение: или засилване на сигурността, или забрана на продажбата на оръжие. Но виждаме, че оръжието тихо се преработва.

 

В Думата и Сената проблемът с проникването е решен, там има кордони на Националната гвардия. Необходимо е да се автоматизира системата за достъп до институции като училища и детски градини, университети. Създайте истинска сигурност за нашите деца.“

 

 

Фотография Телеграм-канал РИА Новости

 

Наистина е време! Трябва да направим окончателни заключения. И колкото и законодателни актове, нови норми, закони и заповеди да приемем, нещата ще се движат напред, когато най-накрая във всеки субект на Руската федерация бъдат разработени нормите за защита и спешна помощ на образователните институции.

 

Тут возможно, даже нужно прорабатывать новые нормы воспитания молодежи и подхода к ним. Можно начать, например, с Макаренко или искать более современных авторов и психологов. Самое главное, уже ясно, что для предотвращения таких трагедий наших детей нужно консолидировать в обществе. Создать возможность диалога, борьбу с кибербуллингом, унижениями, травлей. Найти такие подходы к современной молодежи, чтобы таких одиночек и тихонь, как преступник из Ижевска, просто не было.

Нам есть еще над чем работать. Нам — это всему гражданскому обществу, силовым ведомствам, педагогам, психологам и лечащим врачам-психиатрам, СМИ и депутатам. В наших руках жизнь нашей молодежи!

 

 

Дмитрий Захаров, првод за "Класа": Стефан Тодоров

 

Станете почитател на Класа