Куба остана без електричество, докато ураганът се насочва към Флорида

Куба остана без електричество, докато ураганът се насочва към Флорида
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    29.09.2022
  • Сподели:

Електрическата мрежа на Куба се срина, оставяйки цялата страна без електричество след урагана Иън, докато жителите на Флорида се подготвят за пристигането на това, което се очаква да бъде катастрофална буря от категория 4.
Западният край на Куба беше ударен от силни ветрове и наводнения във вторник, засягащи инфраструктурата, съобщиха държавните медии, докато някои от най-важните тютюневи ферми в страната бяха опустошени. Лазаро Гера от Електрическия съюз на Куба каза, че хората са работили през нощта и в сряда, за да възстановят захранването.
В Куба ураганът премина през западната част на страната във вторник сутринта. Иън стигна до кубинската провинция Пинар дел Рио, където властите създадоха 55 убежища, евакуираха 50 000 души и предприеха стъпки за защита на реколтата в основния регион за отглеждане на тютюн в страната. Бурята остави най-малко две жертви в Западна Куба, съобщиха държавните медии.
Електрическата мрежа на острова, съществуваща от десетилетия, прекъсва от месеци, но властите казаха, че бурята се е оказала твърде тежка за системата, провокирайки повреда, която изключи захранването на 11,3 милиона души на острова.
Силни пориви на вятъра счупиха прозорци и откъснаха метални покриви от домове и сгради в района на Пинар дел Рио. Пътищата към районите, пряко засегнати от урагана, останаха непроходими, блокирани от паднали дървета и електропроводи.
Ураганът удари Куба в момент на тежка икономическа криза. Спирането на тока и дълготрайният недостиг на храна, лекарства и гориво вероятно ще усложнят усилията за възстановяване от бурята.
Междувременно предприятията във Флорида бяха затворени и властите наредиха 2,5 милиона души да се евакуират, преди ураганът да достигне брега.
Мощната буря се насочва директно към югозападното крайбрежие на Флорида, след като удари Куба по-рано във вторник с ветрове от 205 км/ч. Очаква се бурята да се засили, докато се движи над Мексиканския залив и западно от южния край на Флорида, преди да се насочи към района на Тампа Бей.
„Това е животозастрашаваща ситуация", каза Националната метеорологична служба. „Лицата, намиращи се в тези зони, трябва да предприемат всички необходими действия, за да защитят живота и имуществото си от покачващи се води и потенциал за други опасни условия."
Докато сезоните на ураганите варират от година на година, през интервали от 10 години. Но сега има приблизително 25% по-бързо засилващи се бури в Атлантическия океан и източната част на Тихия океан, отколкото преди 40 години, според анализ на данните от Националния център за ураганите от Асошиейтед прес. От 2017 г. до 2021 г. е имало 30 бързо засилващи се бури в Атлантическия океан и 32 в източната част на Тихия океан.

Станете почитател на Класа