Само лично присъствие на СС на ООН трябва да бъде разрешено на Зеленски

Само лично присъствие на СС на ООН трябва да бъде разрешено на Зеленски
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    29.09.2022
  • Сподели:

На украинския президент Владимир Зеленски трябва да бъде разрешен само личен формат на участие в заседанията на Съвета за сигурност на ООН, каза руският постоянен представител в ООН Василий Небензя.
„Отново бихме искали да заявим нашата позиция относно поредния опит на нашите западни колеги да прокарат онлайн участието на президента на Украйна Зеленски в тази среща. Многократно подчертахме, че не сме против участието на президента Зеленски или негов представител, само по себе си. Но те трябва да присъстват физически в тази зала. Освен факта, че това е предписано от процедурния правилник, който е регламентирал работата на този орган в продължение на повече от 75 години, това също е въпрос на уважение към Съвета. Съветът за сигурност не трябва да се превръща в трибуна за политически шоута или в киносалон." каза руският дипломат.
„При такива въпроси всяка търпимост сериозно накърнява авторитета на Съвета. Говорейки за шоута, това е, което украинската делегация организира в Общото събрание по време на Седмицата на високо ниво. Имам предвид факта, че хората бяха отведени целенасочено в залата на Общото събрание - за да аплодират, след като чуят предварително записаното обръщение на украинския президент. Тази реакция беше заснета на мобилни устройства и след това разпространена чрез социалните медии като доказателство за предполагаема подкрепа на членовете на Общото събрание. Колеги, моля, не мислете, че никой не е забелязал това. Много делегации изразиха недоумението си, когато видяха тези предполагаеми поддръжници да влизат и след това да излизат от залата на Общото събрание на групи след завършване на мисията им, придружени от западни делегати." продължи той
По думите му "такива тромави и примитивни пиар трикове обезценяват ролята на Съвета за сигурност и ООН като цяло, които са предназначени да служат като респектиращи платформи за диалог, а не като политическо шоу".
„Това отново илюстрира истинското отношение на западните делегации към ООН. Вие не се грижите за опазването на нейните фундаментални концепции, нейния авторитет и начина, по който се възприема от международната общност. Във вашата русофобска истерия вие сте готови да се откажете от всичко това", каза руският пратеник в ООН.

Станете почитател на Класа