Камала Харис ще посети корейската демилитаризирана зона, на фона на растящо напрежение

Камала Харис ще посети корейската демилитаризирана зона, на фона на растящо напрежение
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    29.09.2022
  • Сподели:

Американският вицепрезидент Камала Харис ще посети тежко въоръжената граница, разделяща Северна и Южна Корея, на фона на нарастващото напрежение на полуострова.
Харис ще пристигне в демилитаризираната зона (DMZ) от южната страна на границата, дни след като режимът в Пхенян предупреди, че „Южна Корея и САЩ рискуват да предизвикат конфликт" след стартирането на широкомащабни военноморски учения за първи път след пет години.
„Посещението на Харис в DMZ ще подчертае ангажимента на Съединените щати да застанат до Южна Корея пред лицето на заплахите, отправени от Северна Корея", каза служител на Белия дом.
„Тя ще размишлява върху споделената саможертва на десетки хиляди американски и корейски войници, убити в Корейската война от 1950-53 г., която завърши с прекратяване на огъня, но не и с мирен договор, и ще има обиколка на обекти в DMZ, среща с военнослужещи и ще получи оперативен брифинг от американските командири", добави служителят.
Харис ще бъде най-високопоставеният член на администрацията на САЩ, който ще отиде на междукорейската граница, откакто Доналд Тръмп премина през демаркационната линия в Северна Корея по време на среща с лидера на страната Ким Чен-ун през 2019 г.
Северна Корея проведе рекорден брой оръжейни тестове тази година, включително един с междуконтинентална балистична ракета, която беше изстреляна на пълен обхват за първи път от 2017 г.
Официални представители на САЩ и Южна Корея предупреждаваха от месеци, че Пхенян може да е на път да проведе седмият си ядрен опит, докато някои анализатори казаха, че севернокорейският лидер Ким Чен-ун може да изчака националния конгрес на Китайската комунистическа партия, който започва на 16 октомври. Северна Корея традиционно избягва да поставя в неудобно положение Китай, нейния най-голям съюзник и търговски партньор.
Длъжностни лица във Вашингтон и Сеул обещаха "бърз и силен" отговор на всеки ядрен опит.
Посещението на Харис в DMZ ще бъде първото от високопоставен американски служител, откакто председателят на Камарата на представителите Нанси Пелоси отиде през август, което накара Севера да я осъди като „най-лошия разрушител на международния мир".

Станете почитател на Класа