Тръс и Квартенг в спор за отговора на кризата на паунда

Тръс и Квартенг в спор за отговора на кризата на паунда
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    29.09.2022
  • Сподели:

Първите признаци на търкания между Лиз Тръс и Квартенг за това как да се справят с големия спад на паунда се появиха, след като двамата се срещнаха да обсъдят как да отговорят.
Даунинг стрийт отхвърли слуховете за разделение между номер Дауниннг номер 10 и номер 11 за пазарната реакция на минибюджета и отрече да има спор.
Източници от Уайтхол обаче казаха, че в държавната служба се говори за спор между министър-председателя и канцлера на срещата, а Sky News каза, че Тръс се е съпротивлявала на предложението на Квартенг, че е необходимо изявление на Министерството на финансите, за да се успокоят пазарите. Друг правителствен източник призна, че е имало търкания при срещата.
Консервативните депутати остават ядосани от бюджета от петък, който беше последван от спад на паунда до рекордно ниско ниво спрямо долара. Смята се, че най-малко един депутат от торите вече е изпратил писмо, изразяващо недоверие към Тръс, до партийния комитет от 1922 г., като сред задните членове се говори, че ще се опитват да я изгонят, ако не промени икономическия курс.
Тръс и Квартенг отдавна са приятели, като изложиха икономическата си визия за свободния пазар още през 2012 г. в книга, наречена Britannia Unchained. Тя го помоли да стане канцлер в началото на нейната лидерска кампания и двамата се срещаха често в Гринуич, където са съседи, за да начертаят плановете си.
Минибюджетът, въвеждащ 45 милиарда паунда намаления на данъците, беше измислен от двамата, но реакцията на пазара беше жестока, като паундът падна до историческо дъно, преди да се възстанови леко, а доходността на цената на държавните заеми се повиши .
Високопоставен служител на Bank of England каза във вторник, че централната банка ще трябва да наложи „значителни" увеличения на лихвените проценти. Главният икономист на банката, Хю Пил, каза, че планираните от канцлера намаления на данъците ще действат като стимул и ще увеличат инфлационния натиск, в резултат на което лихвените проценти ще трябва да станат по-високи от предишните прогнози.
Кредиторите вече са оттеглили стотици ипотечни сделки тази седмица, докато се борят да определят цената на продуктите си поради нестабилността на финансовия пазар.
Джордж Озбърн, бившият канцлер, който съкрати публичните разходи в стремежа си да балансира счетоводството през годините на коалицията, беше един от известните критици, като каза, че е „странно да се види, че свободните търговци призовават правителство на свободния пазар да игнорира пазарите".
Проф. Дани Бланчфлауър, бивш член на комисията по паричната политика на Bank of England, постави под съмнение дали Тръс и Квартенг могат да оцелеят в политическата и икономическа криза, която са създали, като ги обвини в „яростна некомпетентност".

Станете почитател на Класа