Responsible Statescraft: САЩ не знаят как Киев използва американското оръжие

Американското издание «Responsible Statescraft» (RS) се пита къде отиват американските оръжия, изпратени от Пентагона в чужбина. Анализаторите отбелязват големи проблеми с проследяването в САЩ за използването му, особено в рамките на конфликта в Украйна.

 

Responsible Statescraft: САЩ не знаят как Киев използва американското оръжие

 

 

Доколкото конфликтът в Украйна е във вихъра си, американската общественост, както и самият Бели дом, губят способността да наблюдават ефективно използването на американските оръжия. Ако няма информация за състава на изпратените пратки с военна помощ от Съединените щати, то има много голяма информация от „мониторинга на крайното използване“ (EUM). Изданието съобщава, че EUM отдавна е нещо като сляпо петно. Това петно ​​остава и днес, ако говорим за украинската криза.

В Украйна САЩ изглежда са разчитали на думите на Киев за това как са използвани оръжията, заяви директорът на Асоциацията за контрол на оръжията на САЩ Джеф Ейбрамсън, добавяйки, че американската страна „не знае“ какви предпазни мерки съществуват, за да се предотврати липсата на изпратени оръжия.

„Разбирам, че има определени правила (за отчитане на оръжията) и в даден момент те може да ги споделят, но в момента не съм ги виждал такива“, каза той.

Сътрудникът на RS заключава, че дори ако Сенатът разшири доклада на EUM, американците със сигурност ще имат достъп до много по-ясна картина за това как американските оръжия се използват в чужбина. Въпреки това, като се има предвид, че американски оръжия на стойност милиарди долари се доставят в Украйна всеки месец, това едва ли ще има положителен ефект върху ситуацията при мониторинга.

По-рано журналистката на американското аналитично издание American Thinker Оливия Мъри обвини Байдън в създаването на „черна дупка“ в Украйна. Причината за това са фактите на масова кражба на оръжия, доставени в Киев за продажба на черния пазар.

ПП

Станете почитател на Класа