“Чуждестранен легион”. Как ОНД реагира на мобилизацията на мигранти

“Чуждестранен легион”. Как ОНД реагира на мобилизацията на мигранти
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    04.10.2022
  • Сподели:

Чужденци, служили в руската армия, ще могат да получават гражданство по ускорена процедура. За да подбере кандидати, правителството на Москва организира център за набиране на персонал в миграционния център Сахарово. Кого планират да вербуват и как властите на бившите съветски републики реагираха на това?

 

 

Кой е против?

Молдовците с двойно гражданство, които участват във военните действия в Украйна, ще бъдат лишени от молдовски паспорт. Това заяви президентът Мая Санду. Ако има само един документ, ще измислят друго наказание. В Кишинев обаче твърдят, че все още нито един молдовец не е призован в руските въоръжени сили. Но те са сравнително малко в страната - около 76 хиляди.

Повечето трудови мигранти са от Таджикистан и Узбекистан, съответно около 950 хиляди и 1,5 милиона. Там също са против участието на съгражданите в специалната операция в Украйна.

Таджикското посолство в Москва заяви, че доброволци без руско гражданство се квалифицират като наемници. За това се предвиждат от 12 до 20 години затвор. В Узбекистан - от пет до десет години. Посолството на Киргизстан предупреди сънародниците си, които в Русия са 223 хиляди, за десетгодишно наказание.

Що се отнася до Казахстан, практически никакви трудови ресурси не идват в Русия оттам - според Министерството на вътрешните работи от тази република са дошли малко повече от 30 хиляди души.

Който е за

Наказателното преследване заплашва само тези, които все още не са руски граждани и искат да отидат в Украйна доброволно. По отношение на частично мобилизираните мигранти мненията бяха разделени.

Например през 2021 г. 19,2 хиляди киргизи са се сдобили с руски паспорти. Някои вече са получили призовки във Военното управление. Бившият шеф на Министерството на вътрешните работи на републиката Феликс Кулов отбеляза, че гражданин на всяка страна, независимо от националността, е длъжен да изпълнява военен дълг. Според него в настоящата ситуация властите на Киргизстан могат само да помогнат на своите сънародници да получат отсрочка в съответствие с критериите, обявени от руското министерство на отбраната.

На свой ред председателят на Съюза на таджиките в Русия Абдула Давлатов каза, че много чужди граждани с радост биха се съгласили да служат в руската армия. Това, първо, ще помогне да се заобиколят много сложните процедури при получаване на паспорт, и второ, ще даде възможност да се правят добри пари. На същото мнение е и председателят на Всеруския конгрес на узбеките Ибрахим Худайбердиев. Но преди да подпише договор, човек трябва добре да го обмисли, смята лидерът на диаспората.

Ръководителят на Съюза на арменците на Русия Вардан Ованесян припомни, че негови сънародници са ходили Донбас като доброволци още преди да им бъде предложено гражданство за това. Но той също харесва бонуса под формата на паспорт. Освен това той не смята договорната служба за срамна, тъй като в Русия съответната възможност е залегнала на законодателно ниво.

Какво да се прави

Политологът Андрей Суздалцев отбелязва, че в руската инициатива няма нищо ново. "За да получите френско гражданство, можете да се присъедините към чуждестранния легион и да докажете с кръвта си желанието си да живеете в републиката. Друго нещо е, че хората трябва да получат съответното обучение", обяснява експертът.

Властите на бившите съветски републики се притесняват преди всичко, че заради съгражданите, участващи в специалната операция, срещу страната могат да бъдат наложени международни санкции. Киев следи отблизо всичко, включително непряката подкрепа от Москва и се стреми това да стигне до вниманието на колективния Запад.

"От първите дни на военните действия украинците се съсредоточават върху националността и гражданството на убитите и пленените. Ако сред тях има представители на трети страни, ще има причина тези държави да бъдат обвинени в участие в специална операция“, коментира старшият изследовател в Центъра за постсъветски изследвания към ИМЕМО на РАН Станислав Притчин.

Според експерта дори онези трудови мигранти, които вече са получили двойно гражданство и подлежат на частична мобилизация, се смятат за източник на заплаха от ръководството на някои бивши съветски републики. От една страна, Русия законно ги привлича в армията, а от друга, според властите, тези хора могат да дискредитират историческата си родина в очите на Запада.

В такава ситуация човек трябва да прецени всички плюсове и минуси на прекия път към руско гражданство, подчертава Денис Денисов, ръководител на Института за мироопазващи инициативи и конфликтология. „Получаването на статут на руснак може да засенчи всички проблеми, които ще им бъдат обещани в историческата им родина“, смята политологът.

В крайна сметка, заключава Денисов, изобщо не е необходимо да се връщат там, а Русия няма да екстрадира свои граждани - от нейна гледна точка не са нарушени закони.

 

 

Михаил Катков, Превод: В. Сергеев, Поглед.инфо

Станете почитател на Класа