Археолози в Египет направиха „откритието на мечтите“

Археолози в Египет направиха „откритието на мечтите“
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    04.10.2022
  • Сподели:

Забележителен египетски саркофаг се появи дълбоко под пясъците близо до Кайро за радост на археолозите, които го описват като изключително значимо „мечтано откритие". Гигантският гранитен саркофаг е покрит с надписи, посветени на Ptah-em-wia, който оглавявал съкровищницата на крал Рамзес II, най-могъщият фараон на Египет.
Професор Ола Ел Агизи, почетен професор от факултета по археология в университета в Кайро, направи откритието в Сакара, древен некропол на около 20 мили южно от Кайро. Миналата година Ел Агизи, която ръководи археологическата мисия на мястото, откри гробницата на Ptah-em-wia на повърхностното ниво. Сега тя откри и подземна гробна камера със саркофаг, който може да разкрие повече за онези, които са управлявали Египет след Тутанкамон.
В центъра на двора на гробницата екипът на Ел Агизи забелязала горната част на вертикална шахта, което предполага проход към гробна камера. Но тази шахта се оказа 8 метра дълбока и отнеро една седмица за отстраняването на целия пясък с помощта на кофа, прикрепена към ръчно задвижвана въжена лебедка. След това Ел Агизи се вмъкнала в тази кофа и направила опасно, бавно спускане надолу по шахтата. На дъното тя с удивление открива саркофага.
Камерите на National Geographic заснеха всичко, докато снимаха последния сезон на разкопки за документален сериал от осем части, Lost Treasures of Egypt. Том Кук, продуцентът на документалната поредица, отдаде почит на Ел Агизи и нейното страхотно откритие: „Тя е баба, тя е на 70 години и все още върши тази наистина доста опасна работа."
Намирането на пълен саркофаг в оригиналната му гробница е невероятно рядко. Ел Агизи каза: „Откриването на този саркофаг на първоначалното му място в гробната шахта беше много вълнуващо, защото това е саркофагът на собственика на гробницата, което не винаги е така. Понякога саркофагът е за друго лице от по-късен период, когато гробът е бил използван в по-късни периоди. Но този път не е така."
Тя каза, че титлите на Ptah-em-wia, изброени в йероглифите, подчертават близостта му с фараона, доказвайки, че той е имал много важна роля в администрацията по онова време.
Тя добави, че саркофагът е изписан с емблеми на божества, включително богинята на небето Нут върху капака, покриваща гърдите с отворени крила, за да защити починалия. Нейният екип сега ще го проучи, за да разкрие пълната история на живота на Ptah-em-wia.

Станете почитател на Класа