В Бразилия Лула да Силва и Жаир Болсонаро отиват на балотаж

В Бразилия Лула да Силва и Жаир Болсонаро отиват на балотаж
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    04.10.2022
  • Сподели:

Острата президентска надпревара в Бразилия отиде на втори тур, след като бившият президент Луис Инасио Лула да Силва не успя да си осигури пълното мнозинство, от което се нуждаеше, за да избегне балотаж с крайнодесния действащ президент Жаир Болсонаро.
С повече от 99,5% преброени гласове левият ветеран си осигури 48,3% от гласовете, недостатъчно, за да избегне битката на 30 октомври с десния си съперник. Болсонаро, който значително надмина прогнозите на анкетьорите и получи 43,3%.
Обръщайки се към медиите в хотел в центъра на Сао Пауло, Лула, който беше президент от 2003 г. до 2010 г., заяви: „Борбата продължава до крайната ни победа. Ние ще спечелим тези избори – това за нас е просто допълнително време". Лула, по обвинения в корупция, по-късно отхвърлени, не беше допуснат до изборите през 2018 г., на които беше избран Болсонаро,
Но резултатът от изборите беше голям удар за прогресивните бразилци, които настояваха за категорична победа над Болсонаро, бивш капитан от армията, който многократно атакува демократичните институции на страната и вандализира международната репутация на Бразилия.
Болсонаро е обвинен също в причиняване на хаос върху околната среда и катастрофално неправилно справяне с епидемията от Covid, която уби близо 700 000 бразилци, като подкопа усилията за ваксиниране и предложи шарлатански лекарства.
Говорейки в неделя вечерта, Болсонаро обеща да отдели повече време, за да убеди най-бедните слоеве от обществото, че ще бъдат по-добре при крайнодясно правителство, отколкото при ляво. Крайнодесният лидер каза: „Разбирам, че е имало много подадени гласове поради състоянието на бразилския народ, който усеща повишаването на цените, особено на основните продукти. Разбирам, че много хора желаят промяна, но някои промени могат да бъдат за най-лошото".
Той отново каза, че Бразилия трябва да избягва да следва съседни нации като Чили и Колумбия, които наскоро избраха леви лидери, но категорично отказа да отговори на въпроси за възможни измами на изборите, след като прекара месеци в клевета върху сигурността на електронните машини за гласуване.
Болсонаро намекна, че няма да напусне поста си, ако бъде победен, което поражда опасения за въстание сред поддръжниците му, ако Лула спечели.

Станете почитател на Класа