„Турция да предаде доказателствата за убийството на съпруга ми Джамал Хашоги“

„Турция да предаде доказателствата за убийството на съпруга ми Джамал Хашоги“
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    04.10.2022
  • Сподели:

Ханан ел Хашоги
„Преди четири години светът загуби брилянтен лидер на мисълта, журналист, съпруг, баща и дядо: Джамал Хашоги. Като негова вдовица, моята загуба беше усложнена от неяснотата точно какво се е случило през дните и седмиците, водещи до неговото предумишлено убийство.
Ключови доказателства, които съдържат тези отговори, се намират в личните устройства на Джамал: два мобилни телефона, лаптоп и таблет. Вярвам, че тези устройства ще разкрият неразкрити досега подробности за убийството на Джамал, които са от решаващо значение за узнаването на пълната истина и напредването на каузата на справедливостта. Тези устройства са притежание на правителството на Турция.
Чрез критичната работа на Forbidden Stories, Amnesty International и Citizen Lab научих, че моите устройства са били атакувани от шпионския софтуер Pegasus на NSO Group. Коварният шпионски софтуер на NSO има възможност да зарази устройства, задействайки гласово наблюдение и наблюдение с камера, без жертвата изобщо да разбере.
По-нататъшното изследване на моите устройства показа не само проследяване от шпионския софтуер на NSO, но и доказателства, че друг шпионски софтуер, Cellebrite, е бил имплантиран на моите устройства и е изтеглил цялата ми комуникация с Джамал. Всичко това се случи през 2018 г., преди убийството на Джамал и докато бях под 72 часа мъчителен разпит от разузнавателните органи на Обединените арабски емирства.
С разбито сърце открих, че устройствата ми са били компрометирани, докато Джамал и аз непрекъснато обсъждахме плановете си за бъдещето, включително плановете ни за пътуване. Кой и кога ни е подслушвал? Така ли са узнали всяко движение и планове за пътуване на Джамал? Подозирам, че телефоните на Джамал също са били компрометирани от шпионския софтуер Pegasus на NSO по указание на саудитското правителство.
През 2019 г. д-р Агнес Каламард, бившият специален докладчик на ООН, който разследва убийството на съпруга ми, поиска устройствата му и турските власти му казаха, че държат телефоните и компютъра на Джамал като част от тяхното разследване, а изследването на тези устройства продължава. Надявах се, че по време на дългоочаквания процес в Турция, прокурорът ще разкрие ключови доказателства, събрани от устройствата на Джамал. Но това никога не се случи, тъй като процесът в Турция беше спрян и преместен в Саудитска Арабия без никакви отговори.
Моят адвокат, Ранда Фахми, направи скорошно искане за тези устройства чрез Хасан Мурат Меркан, турският посланик в САЩ. Лично помолих турския президент Реджеп Тайип Ердоган за устройствата на съпруга ми – без резултат. Миналата седмица се обърнах към директора на националното разузнаване на САЩ, Аврил Хейнс, за да ми помогне да ги обезопася. Помолих я официално да поиска Турция да върне тези ключови доказателства в светлината на предстоящо съдебно дело в САЩ.
Турското правителство беше ясно, че не възнамерява да продължи нито с разследването на убийството на съпруга ми, нито със съдебния процес. Следователно трябва да ми предаде всички доказателства, които все още са в ръцете му. Като единствена съпруга на Джамал, след смъртта му искам виновните да бъдат държани отговорни за убийството на съпруга ми, включително правителствата на Саудитска Арабия, ОАЕ и групата NSO.
От решаващо значение за каузата на справедливостта е да се знае дали устройствата на Джамал са били заразени от шпионския софтуер на NSO. Турция трябва да предаде тези устройства сега."

Станете почитател на Класа