Русия събира факти за саботажа на Северен поток и вижда западна следа

Русия събира факти за саботажа на Северен поток и вижда западна следа
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    04.10.2022
  • Сподели:

Директорът на руското външно разузнаване Сергей Наришкин каза, че Русия продължава да събира факти относно саботажа срещу "Северен поток", но някои косвени данни сочат западна следа.
„Ние продължаваме да събираме факти. Засега те са косвени. Но косвените данни, които бяха публикувани по-рано, а също и данните, които все още не са обществено достояние, разбира се сочат западна следа", каза той.
Във вторник компанията Nord Stream AG съобщи, че три тръби от морските газопроводи Nord Stream 1 и 2 са претърпели безпрецедентни щети на 26 септември. По-късно шведски сеизмолози съобщиха, че са регистрирани две експлозии по газопроводите Nord Stream. Датската енергийна агенция съобщи, че голямо количество газ се е изляло в морето. На самолети и кораби бе забранено да се приближават до мястото на по-малко от пет морски мили.
Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен определи инцидентите като саботаж, като каза, че всяко умишлено прекъсване на европейската енергийна инфраструктура е неприемливо и ще бъде посрещнато с решителен отговор.
Руският президент Владимир Путин прехвърли отговорността за ситуацията на Запада. Според Путин "англосаксонците на практика са започнали да разрушават общоевропейската енергийна инфраструктура. За всеки е ясно кой има полза от това".

Станете почитател на Класа