Вървят все по-упорити слухове за готовността на Русия да нанесе ядрен удар в Украйна

Вървят все по-упорити слухове за готовността на Русия да нанесе ядрен удар в Украйна
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    05.10.2022
  • Сподели:

Според информация на британския "Таймс" Русия се готви да употреби ядрено оръжие в Черно море, а НАТО вече е изпратила предупреждения до своите членове, пише украинската агенция УНИАН

 

Засилват се опасенията за евентуален руски ядрен удар в Украйна. През последните 24 часа имаше тревожни съобщения за движения на руски сили.

Проруският военен блог Rybar публикува видео в Telegram в неделя, показващо движещ се товарен влак с бронирани превозни средства, за които се твърди, че принадлежат на 12-то главно управление на руското министерство на отбраната, пише „Франкфуртер алгемайне цайтунг“. Това управление отговаря за поддържането на ядрения арсенал на държавата.

Британският таблоид "Daily Mail" пише за "ядрен военен влак" в движение, представляващ "възможно предупреждение към Запада".

Според информация на британския "Таймс" Русия се готви да употреби ядрено оръжие в Черно море, а НАТО вече е изпратила предупреждения до своите членове, пише украинската агенция УНИАН. Агенцията обявява, че Путин е пратил към фронтовата линия "ядрен влак" и вероятно планира изпитания на ядрени оръжия край границата с Украйна.

В същото време италианският ежедневник „La Repubblica” писа за разузнавателно съобщение от НАТО до неговите членове. В него се казва, че алиансът е предупредил, че руската атомна подводница „К-329 Белгород“ е „изчезнала“ в неизвестна посока от нейното пристанище в Северна Русия. Следователно Алиансът трябва да се опасява, че "Белгород" може да тества оборудвания си с ядрено оръжие подводен дрон „Посейдон“, наричан още "Оръжието на Апокалипсиса".

В Киев коментират, че Русия и в бъдеще ще засилва ядрения шантаж:

"Съществува голяма вероятност от различни провокации от страна на Русия. Още от самото начало на инвазията руските ядрени сили са приведени в състояние на повишена бойна готовност. Показателната демонстрация на готовността на РФ да нанесе във всеки момент ядрен удар по територията на Украйна е пореден стадий от информационния тероризъм на Москва, за да принуди Киев към преговори по условията на Кремъл", се казва в съобщение на украинския Съвет по национална сигурност и отбрана.

Руските заплахи за използване на ядрени оръжия все повече безпокоят Запада, особено на фона на отстъплението на руските войски в Украйна, коментира „Франкфуртер алгемайне цайтунг“.

По отношение на товарния влак няколко западни експерти смятат опасенията за неоснователни. Ядрените оръжия се транспортират в специални вагони, които не се виждат на видеозаписите, написа в Туитър американският експерт по разпространението на оръжия Джефри Луис. И дори тези превози могат да се наблюдават постоянно в Русия.

Началникът на украинското военно разузнаване Кирил Буданов изключи вероятността от скорошен руски ядрен удар по територията на Украйна.

Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин също заяви, че не вижда "нищо, което да го накара да повярва, че Путин е решил да използва ядрено оръжие", циира думите му УНИАН.

 
   
 

 

 

Станете почитател на Класа